De continuïteit van zorg komt in gevaar, net als de banen van de zorgmedewerkers

De FNV is geschokt en woedend over het besluit van de gemeenten Zaltbommel, Olst-Wijhe, Deventer en Maasdriel. Jeugdzorginstellingen krijgen geen geld meer voor zorg die zij minder of op een andere manier leveren door de coronacrisis. ‘Een kortzichtig en moreel verwerpelijk besluit’, vindt bestuurder Maaike van der Aar van FNV Zorg & Welzijn.

Veel gemeenten hebben met jeugdzorgorganisaties afgesproken dat ze per cliënt betalen. De gemeentes Zaltbommel, Olst-Wijhe, Deventer en Maasdriel gaan zich nu strak aan deze afspraken houden. Terwijl duidelijk is dat de instellingen hun zorg nu niet of op een heel andere manier kunnen leveren.

Dit is echt onacceptabel
Maaike van der Aar, FNV-bestuurder Jeugdzorg: ‘Jeugdzorgorganisaties hebben in ‘normale tijden’ al financiële problemen. Dat wordt nu allemaal alleen maar erger. De continuïteit van zorg komt in gevaar, net als de banen van de zorgmedewerkers. Die druk komt rechtstreeks op hun bordje. Dat is echt onacceptabel.’

‘De jeugdzorgwerkers moeten de hele dag door keuzes maken tussen het belang van goede zorg en hun eigen gezondheid en dat van hun eigen gezin. Door nu vast te houden aan onmogelijke contracten leggen deze gemeentes daar nu nog eens extra druk bovenop.’

VNG riep gemeenten op te blijven betalen
En dat terwijl de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) nog maar twee dagen geleden (woensdag 18 maart) haar gemeenten opriep om te blijven betalen aan de organisaties voor jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning met wie ze een contract hebben. Ook als die een andere of beperktere prestatie leveren. De VNG is in gesprek met het Rijk over vergoeding van eventuele extra kosten die gemeenten hierbij maken.

Jeugdzorgers reageren woest
Op sociale media staan al veel verontwaardigde reacties. ‘Ik word er echt pislink van dat de gemeente de financiering afknijpt in zo’n crisis’, zegt een jeugdzorgwerker uit Deventer. ‘Terwijl ik en mijn collega’s keihard aan het werk zijn om alle zorg door te laten lopen, op een zo goed mogelijke manier. En dat doen we in crisissituaties ook nog allemaal zonder bescherming, omdat die nergens te krijgen is voor de jeugdzorg.’

Een collega uit het werkgebied Zaltbommel/Maasdriel: ‘Ook wij werken keihard om in te spelen op de situatie van nu, maar ook voor de nabije toekomst. Wij verwachten namelijk ook een toename van crisissituaties, omdat de spanningen in gezinnen toeneemt. Werk wat veelal niet betaald wordt.’

Flinke opgave voor jeugdzorgers
De FNV houdt de hele tijd in de gaten hoe de medewerkers in de jeugdzorg hun werk moeten doen en helpt hen als dat nodig is. Bijvoorbeeld met veel gestelde vragen (FAQ's) op de website. Het blijkt voor jeugdzorgwerkers een flinke opgave om hun werk zo goed mogelijk te doen. De jeugdzorgwerkers geven aan dat kinderen en gezinnen meer 'face-to-face' nodig hebben dan wat zij kunnen bieden. Toch proberen zij de gezinnen en kinderen bij te staan in deze stressvolle tijd. Daarvoor moeten zij in een snelkookpan binnen een week een compleet nieuwe werkwijze en methoden bedenken en uitvoeren. Waarbij zij, zoals veel anderen, ook hun eigen zorgen hebben.

Maaike van der Aar: ‘Het is “all hands on deck” om samen door deze crisis te komen. Daarvoor moeten we elkaar steunen. En dan treffen we vier gemeenten die dit soort keuzes maken, tegen de landelijke afspraak tussen VNG en VWS in. Dit toont maar weer het failliet van de decentralisatie van de jeugdzorg; Iedereen blijft, zelfs bij crisis, stoïcijns het zijne doen. In dit systeem zal het eigenbelang het elke keer winnen van het gezamenlijke belang.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : FNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Gemeenten grijpen corona aan voor stoppen financiering jeugdzorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 20 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!