Duur tussen afstuderen en starten vervolgopleiding neemt verder toe

Basisartsen wachten steeds langer voordat zij zich voor een vervolgopleiding aanmelden. De gemiddelde duur tussen het behalen van het artsexamen en het starten met een vervolgopleiding is met 6 maanden toegenomen sinds 2019 en is nu gemiddeld 3,5 jaar. Het aantal basisartsen dat wacht op een plek bij een vervolgopleiding is hierdoor toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van het Capaciteitsorgaan.

Duur tussen afstuderen en starten vervolgopleiding neemt verder toe
Basisartsen wachten langer met het solliciteren naar een opleidingsplaats vergeleken met eerdere peilingen. De belangrijkste reden hiervoor is dat zij steeds meer de noodzaak voelen om eerst een promotie of praktijkervaring op te doen. Enerzijds, vanwege de ervaren concurrentie rondom bepaalde opleidingsplaatsen. Anderzijds geven basisartsen aan dat zij zeker willen zijn van hun keuze voordat zij op zoek gaan naar een opleidingsplaats. Door dit ‘uitstelgedrag’ is het aantal basisartsen dat in opleiding toegenomen.

Loopbaanvoorkeuren van basisartsen
Bijna alle basisartsen (97%) die al dan niet wachten op een opleidingsplaats zijn wel werkzaam in de gezondheidszorg. Uit de enquête blijkt ook dat basisartsen nu iets vaker een voorkeur hebben voor een specialisme in de eerste lijn of het sociale domein dan voorheen.

Een kleine groep basisartsen volgde wel een vervolgopleiding, maar is gestopt. Zij deden dit vooral vanwege de hoge werkdruk en werktijden tijdens de opleiding. Maar ook wordt het ‘vastzitten in een arbeidspatroon’ en niet kunnen wisselen van functie genoemd als redenen om te stoppen.

Over het onderzoek
Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van een enquête die is uitgezet onder basisartsen. Van de aangeschreven basisartsen heeft 21% deelgenomen aan de enquête. Naast de enquête is er gebruik gemaakt van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de resultaten van eerdere peilingen onder basisartsen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Toename aantal basisartsen zonder vervolgopleiding
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 05 nov 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!