Huisartsen krijgen vanaf volgend jaar een hoger inschrijftarief voor patiënten van 85 jaar en ouder.

Ook huisartsen in achterstandswijken krijgen een hoger inschrijftarief. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) besloten bij het herijken van de tarieven voor huisartsen. Uit onderzoek van het NIVEL blijkt dat de zorgvraag van 85 plussers veel zwaarder is dan de zorgvraag van de gemiddelde patiënt. De NZa wil huisartsen met relatief veel 85 plussers of patiënten in achterstandswijken hiervoor beter compenseren. Dit betekent dat het inkomen van de meeste huisartsen licht zal stijgen, maar dat is niet voor alle huisartsen het geval.

Dit is een stap richting een bekostigingssystematiek die meer rekening houdt met de regionale verschillen in zorgvraag. De NZa gaat na deze herijking  op zoek naar een alternatieve methode voor het vaststellen van de tarieven. De huidige tariefherijking gaat nog uit van de werkelijk gemaakte kosten in het verleden in een landelijk gemiddelde huisartsenpraktijk. Ontwikkelingen binnen de eerstelijnszorg maken dat deze methode van terugkijken aan een herziening toe is.

NZa-voorzitter Marian Kaljouw: "We gaan op een andere manier naar de bekostiging kijken, omdat we zien dat 'one size fits all' niet langer opgaat. Een praktijk in een achterstandswijk is heel anders dan een praktijk op het platteland. Door meer rekening te houden met de patiëntenpopulatie en regionale verschillen willen we voorkomen dat de een te veel krijgt en de ander te weinig." De NZa gaat samen met  de huisartsen en de zorgverzekeraars onderzoeken welke bekostigingsmethode de zorgzwaarte en couleur locale het beste tot zijn recht laat komen.

In de eerstelijnszorg werken verschillende disciplines van zorgaanbieders steeds meer samen. Multidisciplinaire zorg biedt maatwerk verbetert de zorg voor burgers. De samenwerking vindt plaats in de wijk, woonplaats en regio en vraagt om goede organisatie. De NZa heeft op verzoek van zorgaanbieders en zorgverzekeraars  prestaties ontwikkeld om deze samenwerking verder te stimuleren. Goede afspraken tussen samenwerkingsverbanden en zorgverzekeraars gericht op de regionale zorgvraag vormen hierbij de basis.

Huisartsendienstenstructuren

Sinds 2001 verzorgen de huisartsendienstenstructuren in de avond, nacht en weekend de huisartsenzorg aan de ingeschreven patiënten van de deelnemende huisartsen. Voor de bekostiging van de huisartsendienstenstructuren stelt de NZa het budget vast op basis van een (maximaal) bedrag per inwoner. Met de vaststelling van de nieuwe beleidsregel is het maximale budgetbedrag per inwoner herijkt en krijgen de huisartsenposten gemiddeld genomen 10% budgettaire groeiruimte.  

Regelgeving wordt na dinsdag 11 juli gepubliceeerd.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!