Er is begrip dat er acties worden gevoerd, maar zitten in een impasse doordat het systeem van apotheekbekostiging faalt

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Fleur Agema, moet ingrijpen om de nijpende situatie van stakingen in apotheken, als gevolg van een cao conflict tussen vakbonden en werkgevers, op te lossen. Dit stellen werkgeversorganisaties ASKA en WZOA in een reactie op lokale en regionale apotheekstakingen die ingezet worden door vakbonden. De cao-onderhandelingen zijn vastgelopen omdat er volgens de werkgeversorganisaties over 2024 en 2025 een niet te overbruggen looneis van de vakbonden FNV en CNV ligt van omgerekend dertig procent. “Ook wij vinden dat apotheekmedewerkers recht hebben op een eerlijke beloning”, zegt WZOA-voorzitter Karin Beuning namens de werkgeversorganisaties. “We hebben er begrip voor dat er acties worden gevoerd. Maar we zitten nu in een impasse doordat het systeem van apotheekbekostiging faalt”.

De werkgevers vragen de overheid om in te grijpen. Werkgeversorganisaties gaven voor de zomer al een eerste noodsignaal af aan de toenmalige minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra. Een tweede dringende oproep volgde in augustus aan minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Fleur Agema. De lonen voor apotheekmedewerkers zijn minder gestegen dan in ziekenhuizen, bij assistenten van huisartsen en minder dan de inflatie. Extra werkzaamheden in de apotheek door geneesmiddelentekorten en het preferentiebeleid worden niet vergoed en verdringen andere zorg. Werkgevers hebben in de achterliggende jaren de lonen van apotheekmedewerkers meer laten stijgen dan dat hun eigen tariefinkomsten stegen. De zorgverzekeraars en de overheid bezuinigen doorlopend op apotheekzorg. Als de minister niet ingrijpt dan zal het falende systeem de apotheekzorg blijvende schade toebrengen. De stakingen, die uniek zijn voor apotheken, vormen daarvan een sterk noodsignaal.

De werkgeversorganisaties begrijpen de situatie van apotheekmedewerkers. Tegelijkertijd zijn werkgevers zeer alert op de voortzetting van verantwoorde apotheekzorg. Patiënten moeten hun medicijnen tijdig krijgen, ook tijdens stakingen. Zorg die in overleg met de voorschrijver uitgesteld kan worden, wordt mogelijk uitgesteld en het kan zijn dat patiënten tijdelijk naar een andere apotheek moeten, zo stellen de werkgeversorganisaties. Karin Beuning: ”Werkgevers vragen begrip voor de situatie waarin hun medewerkers terecht zijn gekomen, ook voor het feit dat stakingen nu de toegang tot zorg voor patiënten kunnen bemoeilijken, zolang verantwoorde apotheekzorg niet wordt belemmerd”.

De werkgevers vragen de minister om vier maatregelen:
  • Geef apotheken extra budget om loonachterstand weg te werken. Dat kan door een deel van eerdere (indexatie) besparingen terug te geven.
  • Verplicht zorgverzekeraars om apotheektarieven conform OVA (overheidsbijdrage in de arbeidskostenontwikkeling) te indexeren, dan groeien lonen mee met de inflatie. Dit kan uit de budgettaire ruimte die de overheid hiervoor jaarlijks geeft aan zorgverzekeraars.
  •  Geef zolang geneesmiddelentekorten voortduren extra budget voor de inspanningen van apotheekmedewerkers, dan kunnen er tijdelijk extra medewerkers ingezet worden of kan tijdelijk extra loon betaald worden. Dit kan door een deel van de besparingen door de overheid op budgetten voor apotheekzorg terug te geven
  •  Zorg dat overheidsbesparingen - zoals pakketmaatregelen - niet een op een ten koste gaan budgetten voor apotheekzorg. Er staan omvangrijke pakketmaatregelen op stapel die de komende jaren, zonder overheidsingrijpen, grote impact kunnen hebben

Bron: ASKA (Associatie van Ketenapotheken)  / WZOA (Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers)