De minister weigert zelf een regeling te bieden

CNV Zorg & Welzijn is bijzonder ontevreden met het voorstel van minister Helder (Langdurige Zorg) om een niet nader genoemd bedrag bij te dragen voor een regeling voor zorgpersoneel dat kampt met Long Covid. De minister weigert zelf een regeling te bieden. Die zou volgens Helder dan verder afgesproken moeten worden tussen werkgevers en werknemers.

Nadat CNV Zorg & Welzijn in mei van dit jaar een sommatiebrief heeft gestuurd waarin bij de overheid wordt aangedrongen om aansprakelijkheid te erkennen hebben de slachtoffers met het voorstel nog geen cent binnen terwijl sommigen inmiddels al ruim 2,5 jaar ziek zijn, vaak geen werkgever meer hebben en enorme bedragen aan inkomsten hebben moeten missen.

Gaby Perin-Gopie voorzitter CNV Zorg en Welzijn: “Het is stuitend dat de minister niet na wil denken over aansprakelijkheid voor de ontstane situatie en de hele zaak teruglegt op de onderhandelingstafel van werkgevers en vakbonden. Daarmee maakt ze de rol van het ministerie van VWS in dit drama kleiner dan hij zou moeten zijn. We kunnen daar niet mee leven en zullen nu zo snel mogelijk een juridische procedure starten. De tijd dat we door het ministerie van VWS van het kastje naar de muur gestuurd worden is nu echt voorbij.”

Omdat veel slachtoffers die in de zorg hebben gewerkt al zijn ontslagen is het onmogelijk dat vakbonden en werkgevers daarover nog een regeling kunnen treffen, zoals minister Helder voorstelt. Tegelijkertijd probeert de minister wél de groep die eventueel voor een regeling in aanmerking zou komen in te perken tot zorgpersoneel dat in maart tot juni 2020 besmet is geraakt. Daarmee gaat ze voorbij aan het advies dat de Raad van State op 5 december gaf om de groep die in heel 2020 besmet is geraakt voor de regeling in aanmerking te laten komen. Voor CNV Zorg & Welzijn is dit onacceptabel.

Helder negeert volkomen dat ook in de tweede helft van 2020 de beschikbaarheid van beschermingsmiddelen en testmogelijkheden nog zeer beperkt waren, het RIVM het belang van mondkapjes tot in het najaar van 2020 hardop in twijfel trok, terwijl zorgpersoneel nog steeds  onder grote risico’s zorg moest verlenen. De richtlijnen die op dat moment onder verantwoordelijkheid van de overheid werden uitgevaardigd voor het gebruik van die beschermingsmiddelen waren ook niet in overeenstemming met het advies van de WHO. De Raad van State wijst hier in zijn advies ook op, nadat eerder de Raad voor de Volksgezondheid en de Onderzoeksraad van Jeroen Dijsselbloem zeer kritisch waren over de rol van de overheid.

CNV Zorg & Welzijn houdt daarom vast aan de stelling dat de overheid aansprakelijk is voor het verlies van inkomen van het zorgpersoneel dat in heel 2020 als gevolg van hun werk besmet is geraakt en daardoor in ernstige gezondheids- én financiële problemen is geraakt. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CNV Zorg & Welzijn / Andre van der Vlugt
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: CNV: Minister Helder bezorgt Long Covid slachtoffers zorg kille Kerst
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 17 dec 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!