Ook rechter ziet belang van snelle duidelijkheid voor covid-slachtoffers

De onderlinge situatie van zorgmedewerkers die door long covid arbeidsongeschikt zijn geraakt, is te verschillend om daar een collectieve uitspraak over te doen. Dat zei de rechter woensdag 8 maart in de uitspraak in het kort geding dat CNV en FNV hadden aangespannen tegen de Staat over de compensatie van zorgmedewerkers die door long covid getroffen zijn. Daar voegde de rechter wel aan toe dat het belangrijk is dat gedupeerden snel duidelijkheid krijgen.

De rechter zei onder meer: ‘In redelijkheid kan niet ter discussie staan dat de gedupeerden er groot belang bij hebben dat zij op korte termijn duidelijkheid krijgen over een compensatie voor de financiële gevolgen die in verband staan met hun inzet in de zorg in de eerste periode nadat de coronapandemie Nederland bereikte en de daarbij opgelopen besmettingen die hebben geleid tot langdurige ziekte. Hoezeer begrijpelijk is dat de vakbonden dit kort geding hebben aangegrepen als breekijzer, kan deze juridische weg op de hiervoor genoemde gronden geen soelaas bieden.’

Daarmee ligt de bal weer even bij de politiek. Daar moet gezorgd worden dat er snel een fatsoenlijke regeling komt. De minister heeft eerder toegezegd hier in april meer over te zeggen. Wij gaan ervan uit dat de minister hierbij de verhalen van deze gedupeerden in haar oren knoopt en nu snel voor deze doelgroep een behoorlijke regeling treft.

Tegelijkertijd ligt de weg naar verdere procedures nog helemaal open. CNV bekijkt die mogelijkheden nu met onze juristen. Toch hopen we vooral dat de politiek zich weer van een menselijke kant laat zien. Kom snel met duidelijkheid!

Voor onze leden organiseren we binnenkort een webinar waarin we de uitspraak nader uitleggen en bespreken welke vervolgstappen wij hierin kunnen en zullen nemen.

Lees hier ook het gezamenlijke persbericht over de uitspraak

Bron: CNV Zorg en welzijn


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 08 mrt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!