De onderhandelaars konden op basis van dit bod niet tot een akkoord komen, omdat daarvoor de verschillen met de inzet van de bonden voor de vakbonden nog te groot was
De overleggen tussen werkgevers en bonden over een nieuwe cao kinderopvang hebben geen akkoord opgeleverd. Werkgevers gaven aan niet bereid te zijn verder te bewegen en zijn gekomen met een eindbod. CNV-onderhandelaar Chantal van Dijk: “Dat eindbod is niet wat we hadden gehoopt. Met name de loonparagraaf vinden we nog niet voldoende, en op beleidsrijke afspraken hadden we graag méér gezien. Kinderopvang is een cruciale sector waarin de verwachte personeelstekorten flink gaan oplopen. Om personeel te behouden en aan te trekken is het noodzakelijk om goede arbeidsvoorwaarden af te spreken. Er zit echter ook een aantal positieve punten in dit eindbod. Daarom laten we de leden beslissen.”
Loon
Werkgevers bieden nu een loonstijging van 2,5% per 1 juli 2025 en van 1,5% per 1 september 2026. De eindejaarsuitkering, nu nog 4% per jaar, stijgt met 1,5% naar 5,5% per 1 januari 2025 en per 1 januari 2026 met 2,5% naar 8%. Daarmee komt de eindejaarsuitkering uiteindelijk dicht bij een dertiende maand (8,33%). De verhoging van het minimumloon naar 16 euro per uur uit het eindbod is positief, met name voor de salarisontwikkeling van BBL-ers.
Arbeidsduurverkorting
Van Dijk: “Zeker niet al onze wensen zijn vervuld. Maar een paar lichtpuntjes zijn er wel, zo ligt er een experiment Verkorte Arbeidsduur op tafel. Daarmee zou deze sector de eerste zijn die de stap neemt om serieus te kijken naar de voordelen van een structurele verkorting van de arbeidsduur, iets waar CNV zich al een aantal jaar hard voor maakt. Ook de pilot professionele zeggenschap is voor onze achterban van groot belang".
5 mei
5 Mei wordt in het voorstel vanaf 2025 een vrije dag. Een belangrijk signaal om stil te staan bij onze vrijheid, zeker nu in deze tijd vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Stagevergoedingen
Stagevergoedingen worden verhoogd van 300 euro naar 350 euro per 1 september 2025 en naar 450 euro per 1 september 2026. De stagevergoeding in de kinderopvang blijft hiermee nog steeds lager dan die in andere Zorg en Welzijn cao’s. De bonden hadden ingezet op 500 euro per maand, ook met oog op de afspraken die in het MBO-pact zijn gemaakt over het belang om nieuwe professionals de sector in te leiden. CNV Jongeren hamert in alle sectoren op een minimale stagevergoeding van 500 euro per maand.
Verder zijn er in het eindbod afspraken opgenomen over regeldruk en functie differentiatie, vitaliteit, niet-groepsgebonden (LFB) uren en wordt ingezet op strengere naleving van de cao door de sector. Nieuw is dat het Levensfase Budget (LFB) ook ingezet mag worden voor persoonlijke opleiding & ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. De werkgeversverdubbelaar LFB gaat van 12 naar 16 uren per jaar. Legt een werknemer 16 uren in, dan zal werkgever hetzelfde aantal uren bijstorten.
CNV-leden beslissen
De onderhandelaars konden op basis van dit bod niet tot een akkoord komen, omdat daarvoor de verschillen met de inzet van de bonden voor de vakbonden nog te groot was. CNV legt dit bod nu – neutraal en dus zonder stemadvies- aan de achterban ter stemming voor.
Bron: CNV