Volgens de NFU is het hervatten van het overleg in het belang van zowel patiënten als medewerkers van de umc’s

De NFU is bereid het gezamenlijke overleg met vakbonden over een nieuwe cao te hervatten. Volgens de NFU is dat in het belang van zowel patiënten als medewerkers van de umc’s. 

De NFU heeft aan de vakbonden op 28 mei het voorstel gedaan om te komen tot een cao die de arbeidsvoorwaarden van umc-medewerkers verbetert en past bij de uitdagingen waar umc’s de komende jaren voor staan: innovatie van de zorg, een krapper wordende arbeidsmarkt en grenzen aan de financiële ruimte.

Verhoogd loonbod
Onderdeel van dit voorstel is een verhoogd aanbod voor loonstijging, dat voor een umc-medewerker neerkomt op 6,3 procent structureel over een periode van drie jaar, aangevuld met een bedrag van in totaal € 1.250 aan eenmalige uitkeringen.
Daarnaast stelt de NFU onder meer investeringen voor om werkdruk aan te pakken, het recht op mantelzorgverlof fors uit te breiden en de vrijwillige nachtdiensten van oudere (57-plus) collega’s te belonen met extra ‘herstelverlof’.

“De umc’s reiken de vakbonden nadrukkelijk de hand,” zegt Wouter Bos, voorzitter van de NFU-delegatie en bestuursvoorzitter van het VUmc. “De umc’s komen heel graag tot een nieuwe cao die onze financiële ruimte niet te boven gaat.”

Belangrijke NFU-voorstellen op een rij

Beloning

In drie jaar een blijvende salarisverhoging van 6,3% plus € 1250 aan eenmalige loonuitkeringen (per voltijds dienstverband). Voor een gemiddelde umc-medewerker komen deze eenmalige uitkeringen neer op circa 2,7% van het salaris.

In drie jaar een blijvende salarisverhoging van 6,3% plus € 1250 aan eenmalige loonuitkeringen (per voltijds dienstverband). Voor een gemiddelde umc-medewerker komen deze eenmalige uitkeringen neer op circa 2,7% van het salaris.

Blijvende omzetting van het Persoonlijk Budget in 0,9% extra bruto salaris. Salarisschalen worden aangepast en omzetting werkt door in pensioen en toelagen.

Andere voorstellen

Het recht op betaald (70%) mantelzorgverlof voor de noodzakelijke verzorging van partner, kind of ouder wordt fors uitgebreid, van maximaal 3 (nu) tot maximaal 12 weken per jaar.

Er wordt op vijf manieren geïnvesteerd in de aanpak van werkdruk, onder meer door administratieve taken te verminderen, functiedifferentiatie uit te breiden en te experimenten met flexibeler en gezonder roosteren.
Voor 57-plussers blijft de optie bestaan om het draaien van nachtdiensten af te bouwen.

57-plussers die vrijwillig reguliere nachtdiensten draaien, krijgen 40 uur ‘herstelverlof’ per jaar.

Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NFU staat open voor hervatten overleg over nieuwe cao
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 30 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!