De app 'EHBO' van het Rode Kruis heeft woensdag de Health App Award 2014 gewonnen in de categorie apps voor patiënten. De app werd niet alleen door de vakjury als beste beoordeeld, ook won het de publieksprijs.

Foto: NPCF

De app 'EHBO' van het Rode Kruis heeft woensdag de Health App Award 2014 gewonnen in de categorie apps voor patiënten. De app werd niet alleen door de vakjury als beste beoordeeld, ook won het de publieksprijs.

In de categorie apps voor zorgverleners kreeg de app Constamed de award uitgereikt van artsenkoepel KNMG en VvAA mobiel. Met deze app kunnen patiënten een niet spoedeisende medische vraag stellen aan een huisarts. De awards werden afgelopen woensdag uitgereikt uit tijdens het Apps4Health congres in Eindhoven.

EHBO-app
De EHBO app won het dit jaar van onder andere de Hospitality-app en Thuisarts. De winnende app is volgens de jury gebruiksvriendelijk en geeft heldere informatie in noodsituaties als vergiftiging, hartstilstand of verstikking. Daarnaast toont de app een overzicht van alle huisartsenposten en defibrillatoren (AED's) in de buurt. Loes Bierma van patiëntenfederatie NPCF reikte met e-patiënt Peter Bakker de award uit. " Heel veel mensen hebben de app op hun telefoon. Bezoekers van onze site DigitaleZorggids.nl hebben deze app op nummer 1 gezet. De jury was het met ze eens. Vijftig mensen hebben de app ook echt gebruikt tijdens een reanimatie. Dit is dus letterlijk 'een app die levens redt'."

Constamed
De Award voor beste app voor zorgverleners werd via skype aan de makers van Constamed uitgereikt door Sjaak Nouwt van artsenkoepel KNMG en Richard Faas van VvAA. De app werd tot winnaar verkozen vanwege de mogelijkheden en aantrekkelijkheid van de app. 'Constamed maakt het voor de huisarts mogelijk en makkelijk om digitaal contact te onderhouden met patiënten. Het kan een hulpmiddel zijn voor de huisarts om zijn groeiende takenpakket aan te kunnen," aldus Nouwt.

Digitale zorg
Het aantal medische apps is de laatste jaren gegroeid tot enkele tienduizenden. Naast de apps die zich richten op sport, voeding, en gezondheid worden er ook steeds meer apps ontwikkeld voor mensen met een chronische aandoening. Zij kunnen via hun telefoon of tablet bijvoorbeeld medicijngebruik of klachten bijhouden. Loes Bierma van patiëntenfederatie NPCF: "deze vormen van digitale zorg maken het mensen makkelijker om met gezondheidsproblemen om te gaan. En dat is een mooie ontwikkeling. Ook artsen maken steeds meer gebruik van digitale zorg om de patiënt nog beter te ondersteunen."

Uit het grote aanbod van medische apps kozen patiënten en zorgverleners deze vijf finalisten:

De vijf finalisten voor 'beste patiëntenapp' 
- Constamed
- EHBO-Rode Kruis
- Hospitality App
- RheumaTrack
- Thuisarts.nl

De vijf finalisten voor 'beste zorgverlenerapp' 
- Constamed voor professionals
- FK
- NHG-Standaarden
- Orfeus Verloskundigen
- 3D Human Anatomy Atlas


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
10 juni 2014 om 12:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
NPCF

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!