UMC Utrecht en drie belangrijke onderzoeksuniversiteiten op het gebied van regeneratieve geneeskunde bieden vanaf 2015 in een gezamenlijk programma de ’s werelds eerste masteropleiding Biofabrication aan. Houders van deze internationale universiteitsgraad hebben daarmee een mastergraad in zowel Australië als Europa.

Foto: UMC Utrecht

UMC Utrecht en drie belangrijke onderzoeksuniversiteiten op het gebied van regeneratieve geneeskunde bieden vanaf 2015 in een gezamenlijk programma de ’s werelds eerste masteropleiding Biofabrication aan. Houders van deze internationale universiteitsgraad hebben daarmee een mastergraad in zowel Australië als Europa.

Biofabrication is een technologie waarin wetenschappers menselijk weefsel opnieuw kunnen laten groeien met behulp van 3D-bioprinters. Deze kan worden toegepast voor het herstellen van kraakbeen, bot, spieren, zenuwen en huid die beschadigd zijn door verwonding, slijtage of ziekte zoals kanker. Het onderzoek in Utrecht als onderdeel van het strategische programma Regenerative Medicine & Stem Cells is vergevorderd op het gebied van orthopedische regeneratie. 

Vier deelnemende universiteiten 
De vier universiteiten - alle wereldwijd toonaangevend op het gebied van biofabricageonderzoek - die de dubbele masters aanbieden zijn: UMC Utrecht, Universiteit van Wollongong in Australië, Queensland University of Technology in Australië, en de Universiteit van Würzburg in Duitsland. 

Het biofabricageonderzoek van UMC Utrecht wordt geleid door professor Wouter Dhert. “Elk van de vier universiteiten heeft een bewezen staat van dienst op belangrijke gebieden vanBiofabrication, waaronder polymeerchemie, celbiologie en klinische implantaten,” aldus professor Dhert. “Op elke universiteit worden 10 studenten toegelaten tot de opleiding; zij zullen afstuderen met een multidisciplinair perspectief en zeer brede expertise, waarmee ze overal op de wereld terecht kunnen.” 

Internationaal erkende masteropleiding 
Dr. Jos Malda van de afdeling orthopedie van het UMC Utrecht en tevens verbonden aan de faculteit diergeneeskunde van Universiteit Utrecht bevestigt dat afgestudeerden in deze mastersopleiding de opgedane kennis en ervaring op een internationaal werkveld kunnen inzetten. “Het is ontzettend interessant om bij dit uitdagende plan betrokken te zijn. Het is een goed voorbeeld van hoe we onze Nederlandse kennis en middelen mondiaal op de kaart zetten,” aldus dr. Malda. 

Utrechtse studenten zullen tijdens de opleiding negen tot twaalf maanden aan een van de Australische universiteiten studeren en de Australische studenten ook een zelfde periode doorbrengen in Utrecht of Würzburg. “Voor afgestudeerden met de nieuwe dubbele academische graad ligt een internationale carrière in het verschiet en zij staan aan de wieg van deze interessante medische revolutie, die vooral van belang zal zijn voor onze vergrijzende bevolking,” aldus Malda. 

Multidisciplinair onderzoeksgebied 
Biofabrication is een multidisciplinair onderzoeksgebied is waarvoor inzicht in scheikunde, natuurkunde, biologie, geneeskunde, robotica, bio-ethiek, materiaalkunde en IT vereist is, en nodigt afgestudeerden in deze vakken van harte uit zich in te schrijven voor deze masteropleiding. De masteropleiding Biofabrication wordt ondersteund door de Europese Unie en de Australische overheid en wordt op vrijdag 9 mei 2014 officieel gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van wetenschappers en andere belanghebbenden op de Australische ambassade in Den Haag. 

Voor meer informatie over de opleiding, ga naarwww.biofabdegree.net

 


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
12 mei 2014 om 12:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
UMC Utrecht

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!