Voor de jaren 2011 tot en met 2013 heeft de NZa aan het Oogziekenhuis Rotterdam extra budgetruimte toegewezen. Het ziekenhuis levert complexe zorg aan patiënten met ernstige aandoeningen.

Foto: Zorgkrant

Voor de jaren 2011 tot en met 2013 heeft de NZa aan het Oogziekenhuis Rotterdam extra budgetruimte toegewezen. Het ziekenhuis levert complexe zorg aan patiënten met ernstige aandoeningen.

Omdat het een specialistisch ziekenhuis is met maar een specialisme en het niet verbonden is aan een universiteit, kan het oogziekenhuis dit niet compenseren. Tot het einde van de overgangsperiode van budgettering naar prestatiebekostiging krijgt het Oogziekenhuis extra budgetruimte.

Aanvankelijk heeft het ziekenhuis een hoger bedrag (€ 2,5 miljoen extra) aan de NZa gevraagd. Een eerdere aanvraag wees de NZa af omdat dat niet aan de voorwaarden voldeed en niet voldoende was onderbouwd. Het ziekenhuis heeft met de NZa overlegd over de formulering van een nieuw verzoek. Dit om te zorgen dat het verzoek voldeed aan de juridische voorwaarden.

In het systeem van budgettering komt het Oogziekenhuis niet goed uit. Met het vergroten van de budgetruimte heeft de NZa ervoor gezorgd dat het ziekenhuis niet onevenredig wordt benadeeld.

Uiteindelijk is het budget met € 1,25 miljoen verhoogd, zodat verzekeraars extra afspraken konden maken waarvoor zij de kosten zelf dragen. Van een subsidie is geen sprake. Vanaf 2014 geldt prestatiebekostiging en is deze regeling komen te vervallen. Verzekeraars en ziekenhuizen maken nu zelf afspraken over de prijzen van behandelingen. 

De NZa neemt vanuit haar bevoegdheden zelf verantwoordelijkheid voor haar besluiten. In de voorbereiding van haar besluitvorming raadpleegt de NZa diverse partijen. Daar horen overleg met en suggesties van partijen bij, waaronder VWS; maar ook aanbieders en verzekeraars.
De NZa beslist zelfstanding hoe zij met de opmerkingen van partijen omgaat en welke suggesties zij overneemt in het besluit. Dit omdat tegen onze besluiten bezwaar en beroep bij de rechter openstaat.


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
29 april 2014 om 08:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
NZa

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!