De gehandicaptenparkeerkaart is één van die hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking volwaardig kunnen meedoen

Een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) is een gewild object. Fraude met GPK’s komt nog steeds veel voor. Nieuwsuur besteedde er donderdag 9 mei uitgebreid aandacht aan. Een landelijke digitale registratie van parkeerkaarten en kentekens door de gemeente biedt mogelijkheden om het misbruik te verminderen. Ook moet er meer en strenger worden gehandhaafd, bepleit Ieder(in)-directeur Illya Soffer in Nieuwsuur.

Gehandicaptenparkeerkaart van onschatbare waarde
Het VN-verdrag Handicap dat ook in Nederland geldt, verplicht de overheid en de samenleving ervoor te zorgen dat mensen met een beperking vanzelfsprekend mee kunnen doen in de samenleving. Net zoals ieder ander mens. In artikel 20 van het verdrag wordt weergegeven wat dit betekent voor de persoonlijke mobiliteit. Het gaat erom dat mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk hun leven kunnen vormgeven met de hulpmiddelen die ze daarbij nodig hebben. 

Recht op mobiliteit
Wie ondersteuning nodig heeft bij zijn persoonlijke mobiliteit, heeft hier recht op. De gehandicaptenparkeerkaart is één van die hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking volwaardig kunnen meedoen. Voor veel mensen is deze kaart dan ook van onschatbare waarde en een noodzaak om deel te kunnen nemen aan de samenleving. Het is dus van belang dat alle personen die deze kaart echt nodig hebben deze ook kunnen gebruiken. 

Fraude 
Misbruik van de kaart is daarom een erg kwalijke zaak. Het zorgt ervoor dat mensen die hun GPK echt nodig hebben, hem niet kunnen gebruiken doordat de fraudeplegers bijvoorbeeld hun parkeerplek innemen. Daarnaast bestaat het gevaar dat iedere gemeente op haar eigen manier fraude wil tegengaan, waardoor er oerwoud aan regels ontstaat. Dat maakt het nog bureaucratischer voor kaarthouders en het beleid nog ingewikkelder. Nu al is het parkeerbeleid voor mensen met een gehandicaptenkaart overal anders geregeld en kost een bezoek aan een andere gemeente een hoop uitzoekwerk. 

Bestuurders- én passagierskaarten kunnen beter
De gehandicaptenparkeerkaart moet toegankelijk blijven voor iedereen die hem nodig heeft, zowel voor houders van bestuurders als passagierskaarten. Bezitters van passagierskaarten moeten flexibel kunnen blijven reizen en hun vrijheid en mobiliteit mag niet achteruit gaat door systeemveranderingen. Een digitaal systeem moet dus ook op een laagdrempelige manier blijven voorzien in hun flexibiliteit. Ook mensen die niet digitaal vaardig zijn moeten met het systeem kunnen werken. Ieder(in) vindt dat wat de oplossing ook is, mensen die afhankelijk zijn van de gehandicaptenparkeerkaart in ieder geval niet de dupe mogen worden van misbruik. 

Nieuwsuur - RDW komt met maatregel tegen fraude gehandicaptenparkeerkaart  

Meer over het VN-verdrag Handicap op onze themawebsite Gewoon Gelijk


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Fraude met gehandicaptenparkeerkaart een groot probleem
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 10 mei 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!