Voor mensen die thuiswonen met hulp vanuit de Wlz verandert er niets in 2020

Per 1 januari 2020 verandert de verstrekking van mobiliteitshulpmiddelen - zoals een rolstoel of scootmobiel - voor sommige mensen die in een instelling wonen. Als je zonder behandeling in een instelling woont, kun je hiermee te maken krijgen. Het hulpmiddel wordt volgend jaar verstrekt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en niet langer vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voor mensen die thuiswonen met hulp vanuit de Wlz verandert er niets in 2020.

Het doel van de verandering is om de financiering en verstrekking van hulpmiddelen te vereenvoudigen. Nu zijn er teveel verschillende en onoverzichtelijke regelingen.
Gemeenten, aanbieders en zorgkantoren moeten over deze verandering tijdig goede informatie geven die helder maakt wat dit voor mensen persoonlijk betekent.

Wlz en hulpmiddelen
Voor een beperkt aantal hulpmiddelen, zoals de mobiliteitshulpmiddelen, zal er vanaf 1 januari 2020 voor een deel van de gebruikers met Wlz-zorg een verandering plaatsvinden. In het nieuwe jaar worden mobiliteitshulpmiddelen zoals een rolstoel en een scootmobiel voor mensen die wonen in een Wlz-instelling verstrekt vanuit diezelfde Wlz.

Deze verandering geldt alleen voor mensen die in een Wlz-instelling verblijven zonder behandeling. Mensen die in een Wlz-instelling verblijven mét behandeling ontvingen deze mobiliteitshulpmiddelen al vanuit de Wlz. Voor hen verandert er dan ook niets.

Voor mensen die thuiswonen en hun Wlz-zorg ontvangen in de vorm van een persoonsgebonden budget (pgb), volledig pakket thuis of modulair pakket thuis (VPT/MPT)  verandert er ook niets. Hun hulpmiddelen krijgen zij via de Wmo. Dit geldt ook voor de groep mensen die wonen in kleinschalige woonvormen.

Vragen of problemen Wet langdurige zorg?
Meer informatie over de  verstrekking en betaling van hulpmiddelen vanuit de Wlz vind je hier:   https://www.informatielangdurigezorg.nl/veranderingen/vanaf-2020/hulpmiddelenzorg-wlz

Als je vragen hebt over deze verandering of als je problemen hebt bij het regelen van hulpmiddelen, kun je ook terecht bij het Juiste Loket: www.juisteloket.nl


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verandering: rolstoel of scootmobiel in instelling via Wet langdurige zorg 11 december 2019
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 11 dec 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!