Mensen met een beperking die afhankelijk zijn van een hulpmiddel voor hun dagelijks leven lopen nog te vaak vast

Het gaat nog steeds niet goed met de toegang tot hulpmiddelen. Mensen met een beperking die afhankelijk zijn van een hulpmiddel voor hun dagelijks leven lopen nog te vaak vast. Dit staat in de jaarlijkse rapportage van het College voor de Rechten van de Mens. Zij monitoren de naleving van het VN verdrag Handicap. Het College roept op om wetgeving en uitvoering te verbeteren.

Volgens het College is de overheid met het actieplan hulpmiddelen een goede weg ingeslagen om de toegang tot hulpmiddelen te verbeteren. Toch roept het College de overheid op verder te gaan. Ieder(in) ondersteunt deze oproep: het is belangrijk dat zowel landelijk als in gemeenten wordt gewerkt aan een betere wetgeving en uitvoeringspraktijk van hulpmiddelen. En dat mensen met een beperking hier goed bij betrokken worden. Wij zetten de belangrijkste bevindingen uit het rapport hieronder op een rij.

Toegang moet makkelijker
Hoe je een hulpmiddel krijgt, hangt af van verschillende wetten. De versnippering die hier door ontstaat brengt veel knelpunten mee voor mensen met een beperking. Het College wil dat mensen niet steeds opnieuw moeten bewijzen dat zij een hulpmiddel nodig hebben om zich te verplaatsen. Het College adviseert een onderzoek te doen naar hoe het verstrekken van hulpmiddelen onder één regeling kan komen.

Betrek ervaringsdeskundigen bij zorginkoop
Het rapport beveelt gemeenten aan om ervaringsdeskundigheid te betrekken bij het afsluiten van contracten met hulpmiddelenleveranciers. Ook adviseert het College om voordat een gemeente een contract afsluit te onderzoeken of het aanbod van leveranciers voldoende is om vakkundige en goede service te bieden bij aankoop, onderhoud en reparaties.

Stapeling zorgkosten
De stapeling van zorgkosten is voor mensen met een beperking een knelpunt. De kans op financiële problemen is groot. Het College roept de centrale overheid op te onderzoeken welke aanvullende maatregelen de stapeling van zorgkosten voor mensen met een beperking kunnen verminderen.

Verder in gesprek
Op 14 december staat de leden- en netwerkbijeenkomst van Ieder(in) in het teken van hulpmiddelen en mobiliteit. Wij gaan met een vertegenwoordiger van het College en geïnteresseerden in gesprek over wat nodig is om wetgeving en uitvoering rond hulpmiddelen merkbaar te verbeteren. 

Lees hier alles over de netwerkbijeenkomst Hulpmiddelen en Mobiliteit en meld je aan.

Bekijk hier de volledige rapportage op de website van het College.

Lees hier een interview met Marjolein Swaanenburg-van Roosmalen van het College voor de Rechten van de Mens.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Oproep College voor de Rechten van de Mens: pak door met toegang tot hulpmiddelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 05 dec 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!