58% van de Nederlandse bevolking heeft één of meer chronische aandoening(en)

Op 1 januari 2018 hadden 9,9 miljoen mensen in Nederland één of meer chronische aandoening(en). Dit komt overeen met 58% van de Nederlandse bevolking. De verwachting is dat dit aantal alleen maar zal toenemen want de bevolking veroudert. Een sterke patiëntenbeweging is dan belangrijk. Die geeft een stem aan die mensen met een aandoening en aan hen die er straks misschien een krijgen.

Patiëntenfederatie Nederland en haar leden willen die sterke belangenbehartigers zijn bij partijen in de zorg en bij de overheid. Volwaardig, geloofwaardig en representatief voor de bijna tien miljoen patiënten in Nederland.

Meer mens, minder patiënt
Met haar leden heeft de Patiëntenfederatie daartoe een meerjarenbeleidsplan voor de komende drie jaar opgesteld en een langetermijnvisie voor de jaren tot 2030. In de visie “meer mens, minder patiënt” geven we onze kijk op hoe de zorg er in 2030 uit kan en moet zien. Dan is het voor mensen gemakkelijk om gezond te leven, is alles voor je gezondheid binnen bereik, draait de zorg om de kwaliteit van leven, leven mensen zelfstandig, maar staan ze er niet alleen voor en hebben mensen toegang tot de allerbeste zorg.

Speerpunten
Voor de korte termijn heeft de Patiëntenfederatie dat vertaald naar een aantal speerpunten. Zorg moet toegankelijk zijn, met de beste zorg voor mensen van de beste specialisten. En mensen moeten een persoonlijke gezondheidsomgeving kunnen gebruiken die voor hen van meerwaarde is. Bijvoorbeeld door het delen van medische gegevens. Besluiten in de zorg worden niet genomen zonder actieve patiënteninbreng en zorg wordt digitaal als het kan, zonder het directe contact in de spreekkamer uit te sluiten. Het zijn deze en andere speerpunten die komende jaren leidend zijn voor de Patiëntenfederatie.

Bekijk hier de speerpunten van ons meerjarenbeleidsplan 2020-2022


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hier staan we voor de komende jaren
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 29 dec 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!