Op dit moment is het niet mogelijk dat een arts in Groningen toegang heeft tot de medische gegevens van een patiënt die woont in Maastricht.

Patiënten moeten zelf kunnen beslissen en beschikken over hun gezondheidsgegevens. En die gegevens moeten beschikbaar en veilig zijn waar en wanneer het nodig is. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.

Op dit moment is het niet mogelijk dat een arts in Groningen toegang heeft tot de medische gegevens van een patiënt die woont in Maastricht. Terwijl het soms wel handig is, bijvoorbeeld wanneer een patiënt ineens ziek wordt buiten zijn eigen woonplaats of regio. 

Ook wanneer een patiënt toestemming geeft voor gegevensuitwisseling tussen zorgverleners, zoals tussen huisarts en apotheek, blijft die uitwisseling via het landelijk schakelpunt beperkt tot de eigen regio. Van een landelijke schakeling is geen sprake. Maar dat moet wel, vindt Patiëntenfederatie Nederland. 

Die veilige uitwisseling van gegevens wordt gemakkelijker wanneer de patiënt de gegevens beheert in een persoonlijke gezondheidsomgeving. Maar dan moet zo’n omgeving wel veilig zijn en moeten derden geen toegang tot die gegevens kunnen krijgen, schrijft de Patiëntenfederatie. 

“We verzoeken u de minister te vragen of hij kan garanderen dat medische gegevens die zijn opgeslagen in een persoonlijke gezondheidsomgeving op dezelfde manier beschermd worden tegen inzage door derden als wanneer ze nog in beheer zijn bij een arts.”

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Geef patiënt gezag over eigen medische gegevens
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!