Een Patiëntgeheim moet vergelijkbaar worden met het medisch beroepsgeheim

Voorkom dat patiëntgegevens vogelvrij worden als patiënten hun medische gegevens zelf gaan beheren. Dat kan door een Patiëntgeheim in het leven te roepen. 

Dat stelt Patiëntenfederatie Nederland. Directeur Dianda Veldman van de federatie overhandigde maandag 21 januari  een oproep om te komen tot een wettelijk geregeld Patiëntgeheim aan minister Bruno Bruins voor medische zorg. Ze doet dat in het Haagse Louwmanmuseum, bij gelegenheid van de opening van de jaarlijkse e-healthweek.

Rechtsbescherming
Een Patiëntgeheim moet vergelijkbaar worden met het medisch beroepsgeheim. Dát beroepsgeheim geldt alleen voor zorgverleners. Terwijl patiënten straks dezelfde gegevens beheren, zonder rechtsbescherming. Daarom vindt de Patiëntenfederatie dat voor medische gegevens die buiten de medische sfeer worden opgeslagen ook rechtsbescherming moet komen. Patiënten kunnen hun medische data straks bijvoorbeeld verzamelen in een persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo). Maar die omgeving is vaak in beheer bij een commerciële partij. En de data die daar worden bewaard vallen niet onder het medisch beroepsgeheim.

Bewustwording
Om te voorkomen dat die data vogelvrij worden is dus een wettelijke bescherming nodig. De Patiëntenfederatie erkent dat mensen nooit gedwongen kunnen worden hun gegevens af te staan. Maar tegelijkertijd ziet ze dat mensen soms onder dwang toch hun medisch dossier openen. Dat kan zijn voor verzekeraars, gemeenten, uitkeringsinstanties of commerciële partijen. “Ze hoeven hun gegevens niet te delen, maar ze zijn kwetsbaar omdat ze van een instantie afhankelijk zijn”, zegt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie. “Daarom willen wij een wettelijke regeling. Daarmee zijn we er niet. Mensen moeten zich ook bewustworden van hun rechten. Daar gaan wij hard aan werken, in de aanloop naar een wettelijk Patiëntgeheim.”

De aanbieding van het voorstel voor een Patiëntgeheim komt op een politiek belangrijk moment. Want eind deze maand spreekt de Tweede Kamer over gegevensuitwisseling in de zorg. Een Patiëntgeheim kan onderdeel zijn van goede digitale uitwisseling van medische gegevens.

Bekijk hier het position paper


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Voorkom dat patiëntgegevens vogelvrij worden
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 21 jan 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!