De Patientenfederatie wil dat de minister in kaart brengt wat deze maatregelen voor gevolgen hebben voor mensen met een chronische aandoening

Patiëntenfederatie Nederland maakt zich zorgen over de stapeling van zorgkosten voor mensen met een chronische aandoening. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de federatie dat de minister van VWS komend jaar iets wil doen aan de stapeling van eigen betalingen voor de Wet Maatschappelijke ondersteuning, de Wet langdurige zorg en de Zorgverzekeringswet. Maar “mensen met een chronische aandoening hebben daarnaast vaak nog veel meer extra kosten”, aldus de brief, die is gestuurd aan de vooravond van de behandeling van de begroting van VWS.

Zelfzorgmiddelen 
De Patientenfederatie wijst erop dat mensen met een chronische ziekte ook extra kosten maken voor zaken als zelfzorg-geneesmiddelen, vervoer, mondzorg en fysiotherapie. Bovendien komen er in 2019 extra kosten bij. Want de premies voor de zorgverzekering gaan omhoog en vitaminen, mineralen en zware paracetamol vallen niet langer onder de basisverzekering. Mensen die deze middelen gebruiken moeten dat voortaan zelf betalen. Daar bovenop komt dan ook nog de btw-verhoging op medicijnen, zelfzorgmiddelen en hulpmiddelen.

Uit de brief: “Wij vragen ons af of voldoende duidelijk is wat dit betekent voor mensen die langdurig van deze zorg en middelen afhankelijk zijn.”

De Patientenfederatie wil dat de minister in kaart brengt wat deze maatregelen voor gevolgen hebben voor mensen met een chronische aandoening. Laat de minister geen onomkeerbare stappen zetten, zolang niet duidelijk is wat de gevolgen zijn, aldus de brief.

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patentenfederatie
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Stapeling zorgkosten blijft kwetsbaar punt in begroting VWS
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 03 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!