Als er voldoende medicijnen op de plank liggen voor vier maanden kunnen kleine problemen in de keten worden opgevangen

De onderlinge samenwerking in de medicijnketen kan veel beter. Dat constateert Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Die praat komende week over medicijnen en de tekorten daaraan. Volgens de federatie moeten patiënten weer vertrouwen krijgen in de medicijnen die zij gebruiken en in de manier hoe die medicijnen bij hen komen.

De Patiëntenfederatie wijst erop dat zij eind april een Rondetafelbijeenkomst organiseerde waar alle betrokkenen bij aanwezig waren. Tijdens die bijeenkomst is vastgesteld dat de hele medicijnketen – van grondstoffen- leverancier via fabrikant, groothandel en apotheek – veel te strak is afgesteld. Er hoeft maar iets mis te gaan en de patiënt aan het einde van de keten vist achter het net.

Vertrouwen moet terug
In de brief aan de Tweede Kamer zegt de Patiëntenfederatie dat er twee dingen moeten gebeuren. Alle partijen moeten sneller en beter met elkaar en met patiënten communiceren. Patiënten moeten tijdig goede uitleg krijgen waarom een medicijn niet of tijdelijk niet beschikbaar is. En welke andere medicijnen beschikbaar zijn en hoe die te gebruiken. En als tweede punt stelt de federatie dat partijen beter moeten samenwerken en over de eigen schaduw heen moeten stappen. Zo kunnen ze er samen voor zorgen dat het vertrouwen terugkeert.

IJzeren voorraad
In de brief hernieuwt de Patiëntenfederatie haar verzoek aan de medicijnketen om te zorgen voor een ijzeren voorraad van vier maanden voor medicijnen. Als er voldoende medicijnen op de plank liggen voor vier maanden kunnen kleine problemen in de keten worden opgevangen. Dan krijgen patiënten dus minder vaak “nee” te horen aan de balie van de apotheek.

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Leg beter uit waarom medicijn niet beschikbaar is
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 01 jun 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!