Je moet alle kleine lettertjes lezen om te weten of je zorgaanbieder wel gecontracteerd is door jouw zorgverzekeraar

Patiënten hebben geen idee of ze de rekening van een zorgverlener krijgen vergoed door de zorgverzekeraar en ze weten al helemaal niet waarom de ene zorgverlener wel en de andere niet is ingekocht door een verzekeraar. Wat heb je dan aan vrije artsenkeuze?

Dat zei directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland in de Tweede Kamer tijdens een ronde tafelgesprek over contractering in de zorg. Veldman: “Het is de black box van de zorg. In het Nederlands zou ik zeggen: het zwarte gat waar je als patiënt geen hand voor ogen ziet. Je ziet geen hand voor ogen omdat je niet weet of een zorgaanbieder goed of minder goed is, want er is geen openbare informatie over de kwaliteit. En je weet ook niet of die zorgaanbieder wel gecontracteerd is door jouw zorgverzekeraar voor jouw type polis. Tenzij je alle kleine lettertjes bekijkt.”

De bijeenkomst was georganiseerd door de PVV die zich zorgen maakt over het toenemend aantal zorgverzekeraars dat de restitutiepolis (die in principe vrije en betaalde toegang biedt tot alle zorgverleners) steeds verder uitkleedt. Voor sommige zorg in de geestelijke gezondheidszorg en in de wijkverpleging moeten mensen een deel van de kosten zelf betalen hoewel ze een restitutiepolis hebben.

Patiënt is slachtoffer van discussie om geld
Volgens Veldman is de discussie over vrije artsenkeuze een discussie tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Die discussiëren al jaren over contractering. “Ik durf hier wel de stelling aan dat patiënten het slachtoffer zijn van al dat gedoe tussen verzekeraars en aanbieders over geld. De problemen in het systeem worden afgewenteld op patiënten.”

De directeur van de Patiëntenfederatie liet de Kamerleden van de oppositie (de coalitiepartijen waren niet aanwezig) weten dat het patiënten om meer gaat dan alleen de kosten van een wel of niet gecontracteerde zorgverlener. “Kijk ook eens naar de andere bijkomende kosten voor patiënten. Ik heb het idee dat telkens als de partijen in de zorg er niet uitkomen, de rekening bij de patiënt wordt gelegd. Dan gaat het bijvoorbeeld ook om wisselen van medicijnen en om bijbetalen voor medicijnen en hulpmiddelen.”

De directeur benadrukte in de Kamer dat tornen aan de vergoeding van niet gecontracteerde zorg voor de Patiëntenfederatie een onbegaanbare weg is.

Standpunt Vrije Artsenkeuze
Gesproken bijdrage Patiëntenfederatie RondetafelOverleg


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Patiëntenfederatie Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Contractering in de zorg is voor patiënt niet meer dan een zwart gat
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 06 dec 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!