Dit komt tot uiting in de beleidsrapportage van het landelijk initiatief Mijnkwaliteitvanleven.nl

Hoe ervaren mensen met een chronische aandoening, mensen van 65 jaar en ouder en mensen met een mantelzorgtaak hun kwaliteit van leven? De jaarlijkse beleidsrapportage van het landelijk initiatief Mijnkwaliteitvanleven.nl zoomt in op de kwaliteit van leven van 15.114 deelnemers die in de periode 15 maart 2020 tot en met 14 maart 2021 de vragenlijst invulden van Mijnkwaliteitvanleven.nl.

Met de vragenlijsten van Mijnkwaliteitvanleven.nl brengen mensen in beeld wat belangrijk is voor hun kwaliteit van leven. De vragen gaan over de persoonlijke situatie, mogelijkheden en beperkingen. Hoe mensen dagelijks leven en gezondheid ervaren en hoe zij hun omgeving en zorg waarderen. Dit helpt hen bij het zoeken naar passende oplossingen om die levenskwaliteit te bewaken of te vergroten. Zo vergroten mensen hun kansen en kunnen verschillen tussen mensen kleiner worden. Tegelijkertijd dragen de deelnemers met het invullen van de vragenlijsten bij aan het verbeteren van de zorg.

De resultaten
De opvallendste resultaten uit het rapport:

• De totale groep deelnemers geeft hun kwaliteit van leven tijdens de coronapandemie een 6,7.
• Dit cijfer is iets hoger dan vóór de pandemie. Toen gaven deelnemers gemiddeld een 6,6.
• De grootste stijging is de waardering van de zorg: van een 5,8 vóór de pandemie naar een 6,1 tijdens de pandemie.
• Evenals in de periode voor corona zien we dat de scores van mensen van 65 jaar en ouder hoger zijn dan voor mensen met een chronische aandoening of beperking en mantelzorgers.

• Opvallend zijn de relatief lagere cijfers in periode net na de eerste lockdown.
• Voor mensen met een chronische aandoening of beperking en mantelzorgers zijn in de tweede periode van de coronapandemie de scores voor alle onderdelen van kwaliteit van leven de lager dan in de overige periodes.
• Voor mensen van 65 jaar en ouder geldt dat voor twee van de vier onderdelen: omgeving en zorg.
• De laagste score voor de stelling ‘Ik krijg de professionele hulp die bij mij past’ wordt gegeven door mensen met een chronische aandoening of beperking in de tweede periode, namelijk een 6,1.

Mijnkwaliteitvanleven.nl is er voor mensen die te maken hebben met een chronische aandoening of beperking, mensen van 65 jaar en ouder en mantelzorgers. Deelnemers ontvangen een online vragenlijst. De vragen gaan over de persoonlijke situatie, mogelijkheden en beperkingen. Hoe mensen dagelijks leven en gezondheid ervaren en hoe zij hun omgeving en zorg waarderen. Na het invullen van de vragenlijst ontvangen deelnemers een persoonlijk overzicht. Zo kunnen zij goed voorbereid in gesprek met familie, zorgverlener of gemeente.

Beleidsrapportage Mijnkwaliteitvanleven 2021


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Patiëntenfederatie Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Coronapandemie heeft invloed op ervaren kwaliteit van leven
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 06 jun 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!