De crisismaatregelen tegen corona gaan langer duren

De ‘1,5-meter samenleving’ is voor mensen met een beperking of chronische aandoening niet haalbaar of alleen met voldoende ondersteuning te realiseren. Nodig is een crisisplan voor mensen met een beperking of chronische aandoening.

De crisismaatregelen tegen corona gaan langer duren. Tegelijkertijd wordt nagedacht over de inrichting van de ‘1,5-meter samenleving’. Voor mensen met een beperking of chronische aandoening is zo’n samenleving niet haalbaar of alleen met voldoende ondersteuning te realiseren. Nodig is een crisisplan voor mensen met een beperking of chronische aandoening. Ieder(in) doet deze oproep aan de Tweede Kamer en de minister. De Kamer besprak woensdag 22 april de coronamaatregelen.

De coronacrisis heeft een grote impact op mensen met een beperking of chronische aandoening. De coronamaatregelen raken heel direct en op veel verschillende manieren het leven van deze mensen. Zorg en ondersteuning vallen weg, mantelzorgers raken overbelast en mensen voelen zich vaker angstig en geïsoleerd, blijkt uit de vele signalen en meldingen die wij ontvangen.

Bied perspectief op een leefbaar bestaan in deze crisis
Nodig is een visie en een aanpak hoe de gevolgen van de coronacrisis voor mensen met een beperking of chronische ziekte beheersbaar en leefbaar te houden. ‘Stel in samenspraak met mensen met een beperking of chronische aandoening en hun vertegenwoordigende organisaties een crisisplan op waarmee mensen perspectief geboden wordt’, vraagt Ieder(in) aan de minister en Kamerleden. Daarbij gaat om de zorg in instellingen, woonvoorzieningen en zorg thuis voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Het crisisplan moet tenminste antwoord geven op de problemen die er zijn met:

  • De bezoekregeling in de gehandicaptenzorg
  • Bescherming voor mensen met kwetsbare gezondheid en hun naasten, zorgverleners en bezoek
  • Hervatten van zorg, ondersteuning, therapieën en behandeling om verdere achteruitgang of escalatie te voorkomen
  • Ondersteuning voor mantelzorgers, zoals aanbieden van respijtzorg, dagopvang en dagbesteding, om hen te helpen de zorg voor een naaste vol te houden
  • Plan B voor waar het echt niet meer gaat of als binnen gezinnen besmetting plaatsvindt, bijvoorbeeld door voldoende logeer- of (medische) opvangmogelijkheden beschikbaar te maken.

Ieder(in) verzoekt de Kamerleden de minister te vragen op korte termijn een crisisplan op te stellen waarin in ieder geval antwoord wordt gegeven op bovenstaande acute problemen. Dit in samenspraak te doen met mensen met een beperking of chronische aandoening en hun vertegenwoordigende organisaties.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kom met een crisisplan voor de gehandicaptenzorg
  • Datum: 22 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!