Ieder(in) opent vanaf 7 maart 2022 het Meldpunt Onbeperkt Stemmen

Op 14, 15 en 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Op veel plekken zijn lokale belangenbehartigers en gemeenten in gesprek over de toegankelijkheid van de verkiezingen. Samen met Breda Gelijk en de gemeente Breda maakten we een handreiking met informatie, tips en goede voorbeelden.

Ga in gesprek
De handreiking geeft informatie over hoe je de toegankelijkheid van het stemproces kan verbeteren. En op welke vragen je moet letten hierin. Bijvoorbeeld:

 • Is de fysieke toegankelijkheid van de stemlokalen in jouw gemeente goed geregeld?
 • Weten de stembureauleden wat zij kunnen doen om de toegankelijkheid te vergroten en mensen met een beperking op een goede manier te bejegenen?
 • Is de informatie over het stemproces vindbaar, toegankelijk en begrijpelijk?
 • Is de informatie over toegankelijkheid, hulpmiddelen en voorzieningen in de verschillende stemlokalen, goed vindbaar? Hierdoor kunnen mensen zelf kiezen in welk stemlokaal zij het beste kunnen gaan stemmen.
 • Is er binnen de gemeente nagedacht over stemmen met een stem-mal, is er een samenwerking met Prokkel voor het zijn van een inclusief stembureau en is gedacht aan gebarentaalvaardige stembureaus?

Bekijk hier de handreiking Toegankelijke verkiezingen: Wat kun je doen in jouw gemeente?

Betrek de mensen om wie het gaat
De belangrijkste tip is om in aanloop naar de verkiezingen, maar ook na afloop in gesprek te gaan met de mensen met een beperking. Zij kunnen namelijk zelf het beste vertellen wat ze nodig hebben, waar het nog niet goed geregeld is en wat beter moet.

Meldpunt toegankelijkheid verkiezingen
Ieder(in) opent vanaf 7 maart 2022 het Meldpunt Onbeperkt Stemmen. Dit keer voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16  maart. Mensen met een beperking kunnen bij dit meldpunt terecht om hun ervaringen te delen rondom de toegankelijkheid van de verkiezingen. Ieder(in) neemt dit meldpunt over van het College Rechten van de Mens, die dit meldpunt de afgelopen jaren verzorgde.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

 • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
 • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
 • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
 • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
 • Originele titel: Zorg voor een toegankelijk stemproces
 • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
 • Datum: 21 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!