Ieder jaar debatteren over het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap
De Tweede Kamer zal ieder jaar debatteren over het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Dit jaarlijkse debat over de toegankelijkheid van Nederland is de belangrijkste uitkomst van het VN-verdragdebat van 31 januari, waarin veel Kamerleden aangaven dat de uitvoering van het verdrag op alle terreinen nog te traag verloopt.
Een ander mooi resultaat is de toezegging van het kabinet dat het gemeenten gaat aansporen om het VN-verdrag uit te voeren. Gemeenten worden gestimuleerd om elk een eigen plan, een lokale inclusieagenda, op te stellen om hun gemeente toegankelijker te maken. De Kamer wordt hierover jaarlijks op de hoogte gehouden. Het kabinet gaat ook met gemeenten, werkgevers- en ondernemersorganisaties in gesprek over het toegankelijker maken van (openbare) toiletten.
Aanpassing van de Kieswet
Tijdens het debat kwam ook een aanpassing van de Kieswet ter sprake. Die aanpassing is nodig zodat mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking hulp kunnen krijgen bij het stemmen, tot in het stemhokje. Het voorstel werd niet aangenomen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegde wel toe te onderzoeken of een verruiming van de ondersteuning mogelijk is zonder de wet aan te passen.
Het College voor de Rechten van de Mens was onlangs kritisch op het tempo waarin het verdrag wordt uitgevoerd. Een groot aantal maatschappelijke organisaties, waaronder Ieder(in), onderschreef die kritiek. Op verzoek van de Kamer zal het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport medio dit jaar te reageren op de aanbevelingen van het College.
De uitslag van de stemmingen vindt u hier.