Ieder jaar debatteren over het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap

De Tweede Kamer zal ieder jaar debatteren over het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Dit jaarlijkse debat over de toegankelijkheid van Nederland is de belangrijkste uitkomst van het VN-verdragdebat van 31 januari, waarin veel Kamerleden aangaven dat de uitvoering van het verdrag op alle terreinen nog te traag verloopt.

Een ander mooi resultaat is de toezegging van het kabinet dat het gemeenten gaat aansporen om het VN-verdrag uit te voeren. Gemeenten worden gestimuleerd om elk een eigen plan, een lokale inclusieagenda, op te stellen om hun gemeente toegankelijker te maken. De Kamer wordt hierover jaarlijks op de hoogte gehouden. Het kabinet gaat ook met gemeenten, werkgevers- en ondernemersorganisaties in gesprek over het toegankelijker maken van (openbare) toiletten.

Aanpassing van de Kieswet
Tijdens het debat kwam ook een aanpassing van de Kieswet ter sprake. Die aanpassing is nodig zodat mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking hulp kunnen krijgen bij het stemmen, tot in het stemhokje. Het voorstel werd niet aangenomen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegde wel toe te onderzoeken of een verruiming van de ondersteuning mogelijk is zonder de wet aan te passen.

Het College voor de Rechten van de Mens was onlangs kritisch op het tempo waarin het verdrag wordt uitgevoerd. Een groot aantal maatschappelijke organisaties, waaronder Ieder(in), onderschreef die kritiek. Op verzoek van de Kamer zal het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport medio dit jaar te reageren op de aanbevelingen van het College.

De uitslag van de stemmingen vindt u hier.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Jaarlijks Kamerdebat VN-verdrag Handicap
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 10 feb 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!