Vanaf dit jaar moeten stemlokalen volledig toegankelijk zijn voor mensen met een beperking

Op donderdag 23 mei zijn de Europese verkiezingen. Het recht om te stemmen is het fundament van onze democratie. Daarom mag niemand belemmeringen ervaren bij de verkiezingen. Iedere Nederlander boven de 18 jaar mag stemmen. Vanaf dit jaar moeten stemlokalen volledig toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. We zetten alles wat u moet weten op een rij.

Zelfstandig stemmen voor mensen met visuele beperking
In 11 gemeentes kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen. Dit gebeurt met behulp van een mal met audio-ondersteuning. Ook voor kiezers die niet in één van deze gemeentes wonen is het mogelijk om in één van deze gemeentes een stem uit te brengen. Hiervoor is een kiezerspas nodig uit de eigen gemeente. Hoe je dit precies moet doen lees je op de website van de Oogvereniging.

Begrijpelijk stemproces
Kiezers met een verstandelijke beperking krijgen volgens de huidige kieswet geen hulp in het stemhokje. Buiten het stemhokje kan wel hulp en uitleg worden verschaft aan mensen met een (licht) verstandelijke beperking. In veel gemeenten of zorgorganisatie ’s wordt hier in aanloop naar de verkiezingen extra aandacht aan besteed. Ook kunnen mensen voor informatie terecht op de website www.stemjijook.nu. Er wordt wel een wet voorbereid die early voting in de toekomst mogelijk moet gaan maken.

Meldpunt Onbeperkt Stemmen
Het meldpunt Onbeperkt Stemmen van het College voor de Rechten van de Mens is ook voor de Europese verkiezingen geopend. Hoe is het met de toegankelijkheid van een stemlokaal en is het stemformulier goed te gebruiken? Deel je ervaring via het meldpunt. Het meldpunt is niet alleen bedoeld voor ervaringen op de dag van de verkiezingen. Ook ontvangt het College ook graag meldingen over hoe het voorbereiden op de het stemmen is gegaan. Was het verkiezingsprogramma bijvoorbeeld goed toegankelijk? Zowel positieve als negatieve ervaringen kunnen worden gedeeld bij het meldpunt. Een melding kan anoniem worden ingediend. 

Lokaal aan de slag
Als het college van B en W niet aan de toegankelijkheidseis kan voldoen, moet de gemeenteraad worden geïnformeerd. Als lokale belangenbehartiger kun je aandacht vragen voor de toegankelijkheid van het stemproces. Denk hierbij aan de toegankelijkheid van bijeenkomsten, verkiezingsinformatie en de toegankelijkheid van de verkiezingen zelf (stembiljetten, stemmen, stembureau). Vraag hoe dit in jouw gemeente is geregeld.

Toegankelijkheid beoordelen
Het ministerie van Binnenlandse Zaken, VNG, NVVB (vereniging burgerzaken) en Ieder(in) hebben een vernieuwde schouwlijst ontwikkeld die gemeenten kunnen gebruiken om de toegankelijkheid van de stembureaus te beoordelen. Deze is voor de verkiezingen met een nieuwsbrief verspreid bij gemeenten. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hoe toegankelijk zijn de Europese Verkiezingen op 23 mei
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 06 mei 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!