Buiten het stemhokje is hulp en uitleg voor mensen met een (licht-)verstandelijke beperking wél mogelijk

Op 20 maart zijn de verkiezingen voor de provincie en het waterschap. Kiezers met een verstandelijke beperking krijgen volgens de huidige wet geen hulp in het stemhokje bij het stemmen. Alleen kiezers met een fysieke beperking, mogen hulp krijgen in het stemhokje, als dat nodig is. Bijvoorbeeld: kiezers met een visuele beperking of kiezers met Parkinson die moeilijk het potlood kunnen gebruiken.

Buiten het stemhokje is hulp en uitleg voor mensen met een (licht-)verstandelijke beperking wél mogelijk. In veel gemeenten wordt hier nu al aandacht aan besteed. Mensen kunnen voor meer uitleg terecht op de website www.stemjijook.nu.
De website is vooral bedoeld voor mensen met een licht-verstandelijke beperking en moeilijk-lerenden. De informatie is in gemakkelijke taal geschreven, met veel beeldmateriaal.

Verkiezingskrant met goede uitleg
Ook is een Verkiezingskrant in gewone taal is beschikbaar. Die krant legt in gewone taal uit waar de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap over gaan. Met een uitleg over het stemrecht en waarom stemmen zo belangrijk is. Ook hoe dat moet: waar moet je naartoe om te stemmen? Hoe gaat het in het stemhokje? Hoe ziet een stembiljet eruit? Daarnaast staat er informatie in over de Provinciale Staten, Eerste Kamer (die door de Provinciale Staten worden gekozen) en de waterschappen. Wat houdt hun werk in? En op wat voor manier we daar in ons dagelijks leven mee te maken hebben?
Zie prodemos.nl/verkiezingen/provinciale-statenverkiezingen/verkiezingskrant-in-gewone-taal/ 

Proef met stemmen
Het ministerie van Binnenlandse Zaken bereidt proeven voor met vooraf of vroeg stemmen en hulp bij het stemmen. Hoe dit precies gaat, is nog niet bekend. Het is de bedoeling om pas bij verkiezingen in 2021 deze proeven te houden. Daarna wordt bekeken hoe hulp in het stemhokje in de Kieswet mogelijk is.
Zie ook: https://prodemos.nl/verkiezingen/provinciale-statenverkiezingen/stem-jij-ook/


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Verstandelijke beperking en stemmen, hoe zit het?
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 18 feb 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!