Ruim 750.000 mensen met een longziekte geven aan soms tot heel vaak last te hebben van houtstook

Van benauwdheid en veel hoesten tot een longaanval: bijna 1 miljoen mensen met een longziekte hebben soms tot heel vaak last van luchtvervuiling. Houtstook, industrie, wegverkeer en landbouw leiden tot de grootste gezondheidsklachten. Meer dan 50.000 mensen belandden hierdoor het afgelopen jaar zelfs één of meerdere keren in het ziekenhuis. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

Longfonds: “Gemeenten kunnen veel meer doen aan verbeteren luchtkwaliteit”
“Luchtvervuiling kan iedereen ziek maken. En in het bijzonder onze kinderen”, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. “We roepen gemeenten op werk te maken van luchtkwaliteit.  Dit is – zo vlak na de gemeenteraadsverkiezingen - hét moment.”

Oproep aan gemeenten
Vieze lucht maakt ziek. Jaarlijks overlijden minimaal 12.000 mensen vroegtijdig door fijnstof of stikstofdioxide. Zelfs al in de baarmoeder lopen kinderen gezondheidsschade op door luchtvervuiling. Kinderen die opgroeien in vervuilde lucht ontwikkelen vaker astma. Bijna 6000 Nederlandse kinderen kregen in 2019 astma door luchtvervuiling . Daarmee is Nederland triest koploper in Europa.

Longfonds vindt het belangrijk dat gemeenten in het nieuwe collegeakkoord specifiek beleid opneemt voor gezonde lucht. Uit de nieuwe cijfers van Nivel blijkt dat 7 op de 10 mensen met een longziekte (68%) vindt dat de eigen gemeente meer moet doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. “Samen met al die mensen doen we een oproep aan de gemeenten: stel gezondheid centraal in jullie beleid over luchtvervuiling. Voorkom daarmee dat mensen ziek worden door ongezonde lucht. En laat onze kinderen vrij ademen. Nu en in de toekomst”, zegt Michael Rutgers.

Houtstook leidt tot gezondheidsklachten
Ruim 750.000 mensen met een longziekte geven in het Nivel-onderzoek aan soms tot heel vaak last te hebben van houtstook. Zowel houtstook door openhaarden en houtkachels als door vuurkorven en barbecues veroorzaken gezondheidsklachten. Houtstook door houtkachels leidt bij een kwart van de mensen met een longziekte tot een longaanval, 1 op de 3 heeft dusdanig veel klachten dat hij of zij extra medicijnen moet slikken. Landbouw- en veeteelt leidt in de provincies Noord-Brabant en Limburg vaker tot gezondheidsklachten, waar wegverkeer met name in Utrecht en Noord-Holland voor meer klachten zorgt.

Luchtvervuiling: cruciale rol gemeenten
Longfonds doet een dringend beroep op alle gemeenten die nu nieuwe coalities aan het vormen zijn. Met name op thema’s als het aanzienlijk verminderen van houtstook, uitstoot van biomassacentrales en intensieve veehouderij valt veel gezondheidswinst te behalen. Concrete maatregelen voor gemeenten

Factsheet Nivel
Het onderzoek naar de invloed van luchtvervuiling is in juli en augustus 2021 uitgevoerd onder leden van de Longmonitor van het Nivel. Hieraan nemen mensen deel met een medische diagnose astma en/of COPD en mensen met een zeldzame longziekte. Deze onderzoeksgroep geldt als representatief voor de zelfstandig woonachtige populatie van mensen met astma en COPD van 15 jaar en ouder in Nederland. De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in deze factsheet.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Longfonds
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Longfonds
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bijna 1 miljoen longpatiënten hebben last van luchtvervuiling
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 24 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!