Voor bewoners van sociale huurwoningen komen daar soms ook nog problemen met de luchtkwaliteit in hun huis bij

Mensen met COPD of astma hebben een hogere ziektelast en een lagere kwaliteit van leven als zij geldzorgen hebben of afhankelijk zijn van een ziekte-uitkering. Voor bewoners van sociale huurwoningen komen daar soms ook nog problemen met de luchtkwaliteit in hun huis bij, als gevolg van schimmelvorming en tocht. Dit blijkt uit de Nivel Longmonitor, die financieel mogelijk wordt gemaakt door het Longfonds.

Hogere ziektelast bij mensen met geldzorgen of een uitkering
Voor zowel mensen met COPD als mensen met astma geldt dat degenen die schulden moeten maken of hun spaarmiddelen moeten aanspreken, meer last hebben van hun ziekte dan degenen die (net) rondkomen of geld overhouden. Bij mensen met astma zien we bovendien dat de ziektelast duidelijk hoger is bij degenen die een ziekte-uitkering hebben dan bij degenen die betaald werk hebben of met pensioen zijn. Dit verband werd bij mensen met COPD niet gevonden, doordat de meerderheid van deze groep ouder is en vaak al met pensioen is.

Lagere kwaliteit van leven bij mensen met geldzorgen of een uitkering
Mensen met COPD en mensen met astma die afhankelijk zijn van een ziekte-uitkering hebben niet alleen meer last van hun ziekte, maar ook een lagere kwaliteit van leven. Zij hebben vaker problemen met dagelijkse activiteiten en mobiliteit en ze kampen vaker met pijn of ongemak. Voor mensen met COPD is de kwaliteit van leven lager als zij hun spaarmiddelen moeten aanspreken of schulden moeten maken. Bij mensen met astma is dit verschil niet te zien.

Meer luchtkwaliteitsproblemen in een sociale huurwoning
Mensen met COPD of astma die in een sociale huurwoning wonen, ervaren meer problemen met de luchtkwaliteit in hun woning dan degenen die in een koopwoning wonen. Ze rapporteren vaker last te hebben van schimmelvorming, tocht en vocht in huis.

Over het onderzoek
Voor het onderzoek, dat deel uitmaakt van de jaarlijkse Nivel Longmonitor, heeft het Nivel van februari tot april 2024 een vragenlijst uitgezet onder mensen met een longziekte. De vragenlijst is in totaal door ruim 907 mensen helemaal ingevuld, van wie 284 mensen met COPD, 488 mensen met astma en 135 met zeldzame longziekten. Onder hen waren 754 mensen lid van het Nivel Panel Mensen met een Longziekte en 154 van patiëntenverenigingen voor zeldzame longziekten. Deze laatste groep maakt geen deel uit van de Nivel Longmonitor maar heeft wel eenmalig de vragenlijst ingevuld.

Over de Nivel Longmonitor
Sinds 2001 voert het Nivel een jaarlijkse meting uit met de Nivel Longmonitor, financieel mogelijk gemaakt door Longfonds. Het doel is inzicht te geven in de situatie van mensen met een longziekte in Nederland. De Longmonitor wordt uitgevoerd onder leden van het Nivel Panel Mensen met een Longziekte, waaraan mensen met een medische diagnose astma en/of COPD en mensen met een zeldzame longziekte deelnemen. Dit panel maakt deel uit van het grotere Nivel-panel Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten. In Dossier Longmonitor vindt u al het Nivel-onderzoek van de Nivel Longmonitor bij elkaar.

Bron: Nivel