Artrose is een pijnlijke, invaliderende gewrichtsziekte waar miljoenen mensen last van hebben 

Een consortium onder leiding van Erasmus MC en met deelname van het Radboudumc heeft bijna 9 miljoen ontvangen van NWO/NWA voor onderzoek naar de optimale belasting van gewrichten bij mensen met artrose. Dennis Janssen van het Orthopaedic Research Lab van het Radboudumc richt zich daarbij vooral op de belasting van het kraakbeen.

Artrose is een pijnlijke, invaliderende gewrichtsziekte waar miljoenen mensen last van hebben en waarvoor (nog) geen genezende behandeling bestaat. Patiënten worden aangemoedigd om te blijven bewegen, omdat het de artrose kan vertragen. Tegelijkertijd kan bewegen pijnlijk zijn. De vraag is dan ook wat precies de optimale gewrichtsbelasting is voor iedere individuele patiënt met artrose. Om dat te kunnen onderzoeken is door NWO/NWA (Nationale Wetenschapsagenda) bijna 9 miljoen euro toegekend aan het LoaD-project. 

Gezonde belasting
Dennis Janssen, die vanuit de afdeling Orthopedie bij het project is betrokken: “In het LoaD-project werken onderzoekers van Medische Centra, Technische Universiteiten, HBOs en bedrijven samen om te onderzoeken wat een gezonde belasting is voor een individuele patiënt met knie-artrose. Daarnaast wordt ook onderzocht hoe patiënten het beste begeleid kunnen worden om gezond te bewegen. Met de verworven kennis willen we gepersonaliseerde ondersteuningsstrategieën ontwikkelen waar patiënten mee aan de slag kunnen in het dagelijks leven.”

Persoonlijke advies
De groep van Janssen zal op basis van metingen in patiënten door middel van patiënt-specifieke computersimulaties de belasting op het kraakbeen gaan bepalen tijdens verschillende activiteiten. Deze belasting is essentieel voor het verdere verloop van de knieslijtage. In samenwerking met de overige partners van het consortium wordt onderzocht welke activiteiten leiden tot gezond kraakbeen, om zo tot een advies te komen dat toegesneden is op de individuele patiënt.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Naar optimale belasting van het kniegewricht bij artrose
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 27 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!