Artrose is een pijnlijke, invaliderende gewrichtsziekte waar miljoenen mensen last van hebben 

Een consortium onder leiding van Erasmus MC en met deelname van het Radboudumc heeft bijna 9 miljoen ontvangen van NWO/NWA voor onderzoek naar de optimale belasting van gewrichten bij mensen met artrose. Dennis Janssen van het Orthopaedic Research Lab van het Radboudumc richt zich daarbij vooral op de belasting van het kraakbeen.

Artrose is een pijnlijke, invaliderende gewrichtsziekte waar miljoenen mensen last van hebben en waarvoor (nog) geen genezende behandeling bestaat. Patiënten worden aangemoedigd om te blijven bewegen, omdat het de artrose kan vertragen. Tegelijkertijd kan bewegen pijnlijk zijn. De vraag is dan ook wat precies de optimale gewrichtsbelasting is voor iedere individuele patiënt met artrose. Om dat te kunnen onderzoeken is door NWO/NWA (Nationale Wetenschapsagenda) bijna 9 miljoen euro toegekend aan het LoaD-project. 

Gezonde belasting
Dennis Janssen, die vanuit de afdeling Orthopedie bij het project is betrokken: “In het LoaD-project werken onderzoekers van Medische Centra, Technische Universiteiten, HBOs en bedrijven samen om te onderzoeken wat een gezonde belasting is voor een individuele patiënt met knie-artrose. Daarnaast wordt ook onderzocht hoe patiënten het beste begeleid kunnen worden om gezond te bewegen. Met de verworven kennis willen we gepersonaliseerde ondersteuningsstrategieën ontwikkelen waar patiënten mee aan de slag kunnen in het dagelijks leven.”

Persoonlijke advies
De groep van Janssen zal op basis van metingen in patiënten door middel van patiënt-specifieke computersimulaties de belasting op het kraakbeen gaan bepalen tijdens verschillende activiteiten. Deze belasting is essentieel voor het verdere verloop van de knieslijtage. In samenwerking met de overige partners van het consortium wordt onderzocht welke activiteiten leiden tot gezond kraakbeen, om zo tot een advies te komen dat toegesneden is op de individuele patiënt.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Radboudumc
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.radboudumc.nl/nieuws/2022/naar-optimale-belasting-van-het-kniegewricht-bij-artrose
Originele titel: Naar optimale belasting van het kniegewricht bij artrose
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2022-03-27


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com