Onderzoekers becijferden dat een extra belasting van twintig procent op zoete frisdranken een miljoen minder gaatjes oplevert

Minder zwaarlijvigheid (obesitas) en diabetes zijn vaak gebruikte argumenten voor de invoering van een ‘suikerbelasting’ op zoete frisdranken. Zo’n belasting heeft ook effecten op de kwaliteit van ons gebit. Onderzoekers van het Radboudumc becijferden dat een extra belasting van twintig procent op zoete frisdranken een miljoen minder gaatjes oplevert.

Frisdrank bevatten vrijwel altijd veel suiker en dus veel calorieën. Dat vergroot vroeg of laat de kans op zwaarlijvigheid en diabetes. Maar suikers bevorderen ook de gaatjesvorming in tanden en kiezen (cariës). Wereldwijd hebben meer dan 2,5 miljard mensen last van in meer of mindere mate aangetaste tanden. Dat gaat gepaard met een verminderde kwaliteit van leven, beperkingen in het sociaal functioneren en aanzienlijke gezondheidsproblemen. Bovendien levert het een behoorlijke economische belasting voor de maatschappij op.
 
Scenario
Onderzoekers van het Radboudumc berekenden wat er gebeurt als de belasting op frisdrank met twintig procent wordt verhoogd. In hoeverre gaan mensen minder of andere – niet zoete - drankjes drinken? Wat voor effect heeft dat gedrag op het aantal gaatjes in onze tanden en kiezen? Levert dat besparingen op in de gezondheidszorg? In een doorgerekend scenario, in artikelvorm gepubliceerd in Public Health, komen enkele interessante zaken bovendrijven.
 
Gebit langer gaatjesvrij
Milica Jevdjevic, onderzoeker Kwaliteit en Veiligheid van Mondzorg: “Met de Nederlandse situatie als uitgangspunt hebben we berekend dat zo’n verhoging  een miljoen minder gaatjes oplevert. De gemiddelde Nederlander krijgt er twee extra gaatjesvrije jaren bij. Het grootste effect zien we bij kinderen in de leeftijd van 6 tot 12: het gebit van meisjes blijft door die belasting zes jaar langer gaatjesvrij, bij jongens is dat zelfs negen jaar.
 
Besparing
De opbrengsten van zo’n belastingmaatregel zijn volgens de onderzoekers aanzienlijk. Jevdjevic: “De administratieve lasten voor invoering en invordering van de belasting schatten we in op ruim 37 miljoen, waar dan een belastingopbrengst tegenoverstaat van bijna 3,5 miljard. Bovendien zal de maatregel een besparing opleveren aan tandartskosten doordat er minder ingrepen nodig zijn.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Miljoen gaatjes minder door belasting op frisdrank
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 mrt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!