Knie-artrose is wereldwijd één van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit

Een internationaal consortium onder leiding van ATRO Medical, een spin-off van Radboudumc en DSM, ontvangt € 800.000 Europese financiering voor een innovatie gericht op patiënten met knie-artrose. Deze patiënten lijden vaak aan kraakbeenslijtage vanwege een meniscus die niet goed meer werkt. Het consortium, dat verder bestaat uit het Orthopaedic Research Laboratory (ORL) van het Radboudumc en het Zwitserse bedrijf Samaplast, gaat de eerste duurzame meniscusprothese ontwikkelen ter vervanging van de buitenste meniscus.
 
Knie-artrose is wereldwijd één van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit. Verlies van meniscusweefsel in de jonge jaren kan deze ziekte versnellen en leiden tot klachten zoals chronische kniepijn, stijfheid en bewegingsbeperking. Voor veel patiënten is uiteindelijk een totale knievervanging het laatste redmiddel. De Nederlandse orthopedische startup ATRO Medical wil een oplossing creëren voor de jarenlange periode van pijn die voorafgaat aan een nieuwe knie.
 
Buitenste meniscus
De nieuwe meniscusprothese moet gaan dienen als nieuwe schokdemper in de knie, waardoor bot-op-bot contact wordt verminderd en de pijn in het kniegewricht afneemt. Een eerste versie van dit implantaat is gemaakt voor de binnenste meniscus. Deze wordt momenteel na tien jaar onderzoek getest bij de eerste patiënten. Er ontbreekt echter nog een oplossing voor de buitenste meniscus. Veertig procent van de klachten hangen samen met problemen met deze buitenste meniscus.
 
Snelle ontwikkeling
Het consortium van ATRO Medical, het Zwitserse bedrijf Samaplast en het Orthopaedic Research Laboratory (ORL) van het Radboudumc ontvangt € 800.000 van EUROSTARS als bijdrage aan de totale investering van € 2 miljoen om deze oplossing versneld te ontwikkelen. Jan Hunik, CEO van Atro Medical: “Het is de bedoeling om deze innovatie binnen twee jaar klaar te hebben voor een klinische studie met patiënten. Zowel de vervanging van de versleten buitenmeniscus door een slijtvaste kunststof als de korte ontwikkeltijd van dit project zouden uniek zijn in de wereld van de orthopedie.”
 
Expertise
Consortiumpartner ORLvan het Radboudumc is al vele jaren als biomechanisch expert betrokken bij het meniscusonderzoek en maakte ook al deel uit van het team dat de eerste patenten voor de meniscusvervanging heeft geschreven. Dennis Janssen, hoofd experimenteel onderzoek ORL: “Na de eerdere succesvolle ontwikkeling van de binnen meniscusprothese, biedt deze EUROSTARS subsidie ons de kans om onze expertise nu ook toe te passen voor de buitenmeniscus. Dit project is dan ook een mooie en logische voortzetting van ons gezamenlijk werk.”
 
Kunststof
De Zwitserse partner Samaplast is gespecialiseerd in het vervaardigen van hoogwaardige en medische producten van kunststof. Consortiumleider ATRO Medical is een spin-off van het Radboudumc en DSM en richt zich op het ontwikkelen van duurzame meniscusprothesen. De partijen beschikken samen over de expertise om de nieuwe meniscusprothese met de EUROSTARS-financiering snel te ontwikkelen.

EUROSTARS ondersteunt internationale innovatieve projecten onder leiding van R&D verrichtende MKB-bedrijven zoals ATRO Medical. Dit EU-programma heeft als doel de waardecreatie binnen Europa, de economische groei en de werkgelegenheid vergroten. ATRO Medical is een spin-off van DSM en Radboudumc met vestigingen in Nijmegen en Oss (NL).


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: ATRO Medical, Radboudumc en Samaplast ontwikkelen nieuwe meniscusprothese
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 10 jul 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!