Expertise van ouderenzorg is absoluut noodzakelijk om de juiste diagnose en behandeling te bepalen

Jaarlijks belanden ruim 300.000 kwetsbare ouderen onnodig in ziekenhuisbedden, toont onderzoek van Actiz aan. Reden hiervoor is dat ouderen vaak een onduidelijke zorgvraag hebben. Vier zorginstellingen – Aafje, Amaris, Vivium en Beweging 3.0 – starten daarom samen met Zilveren Kruis een pilot met als doel tijdige diagnostiek en inzet van de juiste (vervolg)behandeling.

Door middel van een ‘diagnose-, en observatieperiode’ bij de deelnemende organisaties kan de juiste zorg op de juiste plek beter worden vastgesteld. Zo worden onnodige bezoeken aan de spoedeisende hulp en ziekenhuisopnames voorkomen.

Juiste zorg op de juiste plek vraagt om expertise
Als kwetsbare ouderen plotseling zorg nodig hebben kan dit betekenen dat zij tijdelijk niet thuis kunnen blijven wonen. Bijvoorbeeld als iemand verhoogd risico heeft om te vallen, als er sprake is van geheugenproblemen of bij fysieke klachten zonder duidelijke oorzaak. Moet de patiënt dan opgenomen worden, kan hij naar huis of is revalideren de beste optie? Expertise van ouderenzorg is dan absoluut noodzakelijk om de juiste diagnose en behandeling te bepalen.

Huisarts en spoedeisende hulp spelen belangrijke rol
Patiënten worden via de huisarts of de spoedeisende hulp aangemeld bij de deelnemende zorginstellingen. Onder leiding van de specialist ouderengeneeskunde vindt in een periode van maximaal 10 dagen diagnostiek en behandeling plaats. Zo krijgt de kwetsbare oudere de juiste zorg en wordt deze vervolgens ook op de juiste manier weer doorverwezen. Ook wordt gezorgd voor de juiste nazorg: doorstroom naar huis met passende zorg of andere vormen van kortdurend of langdurend verblijf.   

Kwetsbare ouderen worden dagelijks onnodig belast
‘Bij een onduidelijke zorgvraag worden onnodige stappen in de keten gezet’, vertellen de deelnemende instellingen. ‘We zien dagelijks in de praktijk dat hierdoor kwetsbare ouderen onnodig worden belast. De voordelen die de zogenoemde ‘triagebedden’ met zich meebrengen voor de patiënten motiveren ons om concreet invulling te geven aan de pilot.’ Inmiddels hebben de eerste ouderen de meerwaarde van de triagebedden ervaren bij Aafje in Rotterdam, Amaris in Hilversum, Vivium in Naarden en Beweging 3.0 in Amersfoort.

Hogere kwaliteit van leven en effectievere zorg
Door direct de juiste zorg op de juiste plek te bepalen worden onnodige opnames en verplaatsingen voorkomen. “We willen voorkomen dat ouderen onterecht in het ziekenhuis terecht komen”, vertelt Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis. “De zorg wordt zo steeds meer om de patiënt heen georganiseerd. Zowel de kwaliteit als de effectiviteit neemt toe. Voor deze kwetsbare groep vinden wij dat van groot belang.”

Stichting Aafje, Vivium Zorggroep, Amaris Zorggroep en Beweging 3.0 zijn onderdeel van de pilot. De pilot heeft een looptijd van anderhalf jaar. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwe prestatie die is vrijgegeven door de NZa binnen het eerstelijnsverblijf: ‘resultaatbeloning en zorgvernieuwing’.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorginstellingen en Zilveren Kruis starten pilot om onnodige opnames kwetsbare ouderen te voorkomen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 04 feb 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!