De strategie moet worden opgesteld in lijn met het VN-verdrag Handicap over de specifieke mensenrechten voor mensen met een beperking en hun naasten

Met vrijwel unanieme steun van de Tweede Kamer werd begin november 2022 de motie Werner c.s. aangenomen die het kabinet verzocht een meerjarige nationale strategie voor mensen met een beperking en hun naasten te ontwikkelen. Sindsdien is er door diverse partijen, ook door Ieder(in) hard gewerkt om de strategie te ontwikkelen. Het is eigenlijk alleen nog wachten op besluit van het kabinet. Inmiddels heeft de nationale strategie twee keer op de agenda van de ministerraad gestaan, maar beide keren werd de strategie aangehouden. In het VWS-begrotingsdebat werd de minister hierop bevraagd. Minister Helder gaf aan de strategie te hebben teruggenomen omdat deze nog niet klaar is. Dat verbaast ons. 

De strategie moet worden opgesteld in lijn met het VN-verdrag Handicap over de specifieke mensenrechten voor mensen met een beperking en hun naasten. Door Nederland geratificeerd in 2016. De meerjarige nationale strategie is bedoeld om de structurele uitsluiting en achterstelling van deze groep mensen aan te pakken en volwaardige deelname aan de samenleving daadwerkelijk mogelijk te maken.

Politiek getouwtrek voorkomen
De nationale strategie lijkt nu onderwerp te worden van politiek getouwtrek en dat was juist niet de bedoeling. De nationale strategie, met vrijwel unanieme steun van de Kamer, is bedoeld om lange termijnbeleid te maken voor mensen met een beperking en hun naasten. Los van politieke strijd.

Snelheid is nodig
We zijn al anderhalf jaar verder en mensen met een beperking en hun naasten kunnen niet langer wachten. Dagelijks hebben zij te maken met discriminatie, bureaucratie en andere drempels die goede zorg en ondersteuning, volwaardige deelname aan de samenleving en hun kwaliteit van leven bemoeilijken. Om die problemen op te lossen, moet het demissionaire kabinet nu in actie komen. Want ook de oplossingen vragen tijd.

Stem voor de motie
Wij roepen Tweede Kamerleden nu op om te zorgen dat er geen uitstel komt. We vragen hen dringend om, in het belang van miljoenen mensen met een beperking, hun naasten en mantelzorgers, vóór de motie Krul-Westerveld (36410-XVI-64) te stemmen. Deze motie verzoekt het kabinet om de strategie voor 16 februari naar de Tweede Kamer te sturen.

Bron: Ieder(in)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nationale strategie: geen uitstel maar actie! Steun de motie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 30 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!