Scholen die onderwijs voor kinderen met EMB bieden, zijn niet overal in het land te vinden.

Ieder kind heeft recht op onderwijs. Dat staat in het VN-verdrag Handicap en ook het Kinderrechtenverdrag van de VN stelt dat ieder kind recht op zelfontplooiing heeft. Dat geldt dus ook voor kinderen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB). Toch gaat een groot deel van hen niet naar school. Ouders voelen zich genoodzaakt een leerplichtontheffing aan te vragen, waardoor kinderen niet de kans krijgen hun ontwikkelmogelijkheden te benutten.

Kinderen met EMB zijn kinderen met een combinatie van zware verstandelijke en lichamelijke beperkingen. Zij hebben 24 uur per dag zorg en ondersteuning nodig. Ongeveer 2500 kinderen met EMB gaan naar het speciaal onderwijs. Bijna 7000 kinderen zijn ontheven van de leerplicht. Een deel van deze kinderen die geen onderwijs volgen, heeft psychische aandoeningen en een deel EMB. De precieze verdeling is niet bekend.

Tekort aan passend aanbod en informatie
De afweging of een kind met EMB wel of niet naar school gaat, ligt bij de ouders. Maar dan moet er wel wat te kiezen zijn. In de praktijk blijkt er een tekort aan passend aanbod en missen ouders de juiste informatie om tot een goede afweging te komen.

Scholen die onderwijs voor kinderen met EMB bieden, zijn niet overal in het land te vinden. Het aanbod wisselt enorm per regio. Een school ver van huis betekent een lange reistijd. Dat is vaak fysiek onwenselijk of onmogelijk. Een kinderdagcentrum of het kind thuishouden, lijkt dan het enige alternatief voor de ouders.

Het komt ook vaak voor dat ouders niet weten waar zij informatie kunnen vragen over onderwijsmogelijkheden en onvoldoende worden begeleid. Mede omdat de loketten voor zorg en voor onderwijs langs elkaar heen werken. Met als gevolg dat ouders onjuist worden voorgelicht of zelfs dat een aanvraag tot leerplichtontheffing hen wordt opgedrongen.

De Tweede Kamer vergadert woensdag 27 juni over onderwijs. 15 organisaties, waaronder Ieder(in), stuurden daarom een actieplan naar de Kamerleden. Het plan moet onder meer zorgen voor een beter aanbod, betere informatie en een betere samenwerking tussen zorg, onderwijs en jeugdhulp. Zodat ze de ontwikkelmogelijkheden krijgen waar zij, net als elk ander kind, recht op hebben.

Onlangs bood een groep ouders in Den Haag een petitie aan over onderwijs aan ernstig meervoudig gehandicapte kinderen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kinderen met meervoudige beperking hebben recht op onderwijs
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 26 jun 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!