Afgelopen vijf jaar hebben zo'n 900 diabetespatiënten uit Groningen deelgenomen aan een grootschalig Europees onderzoek, 23 november is de terugkoppeling in het UMCG geweest.

Ruim 900 diabetespatiënten uit Groningen namen de afgelopen vijf jaar belangeloos deel aan een groot Europees onderzoek (Provalid) geleid door het UMCG. Zij stonden onder andere bloed en urine af voor het meten van signaalstoffen, die voorspellen wie er een hoger risico heeft op het ontwikkelen van nierziekte. Maar liefst 150 deelnemers kwamen op 23 november naar het UMCG om van de onderzoekers te horen wat zij hebben ontdekt en vragen te stellen over het onderzoek.

In totaal deden 4.000 patiënten met diabetes in Europa aan het onderzoek mee, afkomstig uit Nederland, Hongarije, Oostenrijk, Polen en Schotland. Zij werden door de huisarts gevraagd om deel te nemen. Zo kregen de onderzoekers ook inzicht in welke zorg diabetespatiënten in verschillende landen in Europa krijgen.  

Databank
Uit de eerste resultaten blijkt onder meer dat mannen met type 2 diabetes een hoger risico hebben op de ontwikkeling van nierziekte dan vrouwen. Verder blijkt dat ongeveer dertig procent van de diabetespatiënten in Europa insuline spuit en circa 65 procent bloeddrukverlagers slikken die ook de eiwit uitscheiding in de urine verlagen, zoals ACE-remmers. Met de verzamelde gegevens is een unieke databank aangelegd waarmee onderzoekers de komende jaren nieuwe inzichten kunnen krijgen in de oorzaken en gevolgen van type 2 diabetes. Zo willen zij onderzoek gaan doen naar therapietrouw, door het meten van geneesmiddelenconcentratie in de urine, en naar signaalstoffen die voorspellen wie goed reageert op de behandeling.

Over type 2 diabetes
Naar schatting leven in Nederland 1,2 miljoen mensen met type 2 diabetes. Ieder jaar horen 61.700 Nederlanders dat zij diabetes hebben - dat zijn 169 mensen per dag – en dat aantal stijgt snel. Verhoogde bloedsuikers kunnen het risico op het krijgen van nierziekte en hart- en vaatziekte vergroten. Daarom is het belangrijk dat diabetes vroeg wordt opgespoord en op een goede manier wordt behandeld.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: UMCG koppelt resultaten langlopend diabetesonderzoek terug aan deelnemers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 24 nov 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!