Dankzij dit middel kunnen patiënten langer leven met minder klachten

Het geneesmiddel dapagliflozine verlaagt het risico op nierdialyse, ziekenhuisopname ten gevolge van hartfalen en sterfte bij patiënten met chronisch nierziekte met vierenveertig procent. Deze hoopvolle boodschap presenteerde de Groningse hoogleraar Hiddo Lambers Heerspink samen met zijn Engelse collega David Wheeler op het internationale onlinecongres van de Europese Society Cardiology (ESC). ‘Dankzij dit middel kunnen patiënten langer leven met minder klachten,’ zegt Lambers Heerspink. ‘Het is het eerste middel dat de levensverwachting van patiënten met chronische nierziekte verlengt.’ Omdat het middel al geregistreerd is, kan het ook al op relatief korte termijn aan patiënten met chronische nierziekte worden voorgeschreven.

Het middel dapagliflozine is een bestaand middel, dat gebruikt wordt om de bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten te verlagen. De onderzoekers onderzochten het effect van dit middel op patiënten met nierfalen met en zonder type 2-diabetes. De gegevens van ruim vierduizend patiënten lieten zien dat het geneesmiddel grote effecten heeft, ook bij patiënten zonder diabetes. ‘Het effect is overduidelijk: het middel geeft geen bijwerkingen en is zeer effectief. Het is een uitstekend middel om bovenop de al gangbare bloeddrukverlagers voor te schrijven, om zo de nieren beter te beschermen en nierdialyse, ziekenhuisopname en sterfte door cardiovasculaire oorzaak of nierfalen te voorkomen.’

Het goede nieuws is dat het gebruik van dit middel als bescherming tegen nierfalen ook op korte termijn mogelijk is. ‘Het middel is al op de markt, alleen wordt het op dit moment alleen voorgeschreven voor de behandeling van type 2-diabetes. Omdat de nierbeschermende werking voldoende is aangetoond, zijn we zijn nu in gesprek met de geneesmiddelagentschappen om de indicatie van het geneesmiddel te veranderen, zodat het ook gebruikt en vergoed kan worden voor patiënten met chronische nierziekte. Daarnaast moet het ook nog opgenomen worden in de richtlijnen voor de behandeling van nierziekte.

Lambers Heerspink hoopt dat het middel goed onder de aandacht komt van artsen en patiënten. ‘Het belangrijkste is nu dat we de resultaten implementeren in de praktijk. Dat artsen zich realiseren dat dit middel deze werking heeft en dat patiënten zelf ook aan artsen gaan vragen of ze voor het middel in aanmerking komen. Het duurt vaak veel te lang voor een middel echt voorgeschreven wordt. Een middel met zulke duidelijke effecten moet zo snel mogelijk bij de patiënten terecht komen.’

Prof. Hiddo Lambers Heerspink is hoogleraar klinische farmacologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Samen met Prof. David Wheeler, hoogleraar niergeneeskunde van het University College London in Groot-Brittannië, leidde hij het onderzoek, de DAPA-CDK trial. De resultaten van het onderzoek worden binnenkort gepubliceerd.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Geneesmiddel verlengt levensverwachting bij patiënten met nierfalen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 01 sep 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!