Als naaste van iemand met een ziekte krijg je veel voor je kiezen. Dat wordt vaak vergeten, want alle aandacht gaat vooral naar de patiënt. Het platform Naasten in Beeld* wil daarom aandacht voor naasten van patiënten

Op zaterdag 26 mei is er voor naasten van patiënten een ontmoetingsdag, georganiseerd door ‘Naasten in beeld’*. Een van de gastsprekers is Martin van Rijn, voormalig staatssecretaris van VWS en tegenwoordig bestuursvoorzitter van Reinier Haga Groep.   

De bijeenkomst is van 10.00 uur tot 17.00 uur en vindt plaats in Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten, Amersfoortsestraat 20 in Soesterberg. Voor meer informatie: www.naasteninbeeld.nl/ontmoetingsdag.

Als naaste van iemand met een ziekte krijg je veel voor je kiezen. Dat wordt vaak vergeten, want alle aandacht gaat vooral naar de patiënt. Het platform Naasten in Beeld* wil daarom aandacht voor naasten van patiënten en doet dat met een ontmoetingsdag op zaterdag 26 mei in Soesterberg. De focus ligt op naasten van patiënten met hart- en vaataandoeningen, want in Nederland hebben 1,4 miljoen mensen een hart- of vaatziekte. Het aantal naasten van deze patiëntengroep is een veelvoud ervan. 

Naasten hebben vaak andere vragen en zorgen dan de patiënt. Antwoorden zijn moeilijk te vinden. Ze ondervinden net zo veel en soms zelfs meer stress dan de patiënt zelf met alle gezondheidsrisico’s van dien. Onbegrip van de omgeving, verandering van rollen en toekomstplannen, onzekerheid en eenzaamheid worden door velen genoemd. Als ze deelnemen aan sociale activiteiten is het vaak alleen. Uit lotgenotencontact wordt veel steun ervaren. Daarnaast is er behoefte aan informatie en ondersteuning bij het aangaan van het open gesprek in gezin, relatie en met vrienden. Naasten in Beeld probeert aan deze behoeften tegemoet te komen met een website en ontmoetingsdag.

Naasten Ontmoetingsdag op 26 mei 2018
Speciale gastspreker op deze dag is Martin van Rijn, voorzitter van de Reinier Haga Groep en oud-staatssecretaris van VWS. “Je wilt er niet aan denken, maar vrijwel iedereen overkomt het op enig moment in zijn leven. Een dierbare wordt ziek. Ernstig ziek. Wat betekent dat voor jouw dagelijks leven? Praktisch, emotioneel? Het is belangrijk om na te denken hoe je elkaar dan kunt steunen”.

Lievette de Vries is ervaringsdeskundige. Haar man heeft een hartaandoening. “Ons leven veranderde in één klap toen hij de diagnose kreeg”,  vertelt Lievette. ”Er speelde van alles door mijn hoofd. Zou ik mijn maatje over een paar jaar kwijt zijn? Ik hield hem de hele dag in de gaten. Door zijn vermoeidheid konden we geen verre reizen meer maken. Hij zat ineens veel thuis. Voor hem een enorme klap. Als partner voel je je vooral heel machteloos. Als ik vertelde hoe zwaar het soms was, voelde ik mij direct schuldig.”

Ben je geïnteresseerd? Je bent van harte welkom. Meer informatie en inschrijven: www.naasteninbeeld.nl/ontmoetingsdag/
Naasten Ontmoetingsdag 26 mei 2018: een dag vol informatie, inspiratie en ontspanning.

Plaats: Kontakt der Kontinenten, Amersfoortsestraat 20 te Soesterberg 
Tijd: 10.00 tot 17.00 uur
Toegang: gratis, inclusief lunch

*Naasten in Beeld is een samenwerkingsproject van zes patiëntenorganisaties: Harteraad, STIN, PAH, MPN Stichting, Harten Twee en Alzheimer Nederland. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Wenny van der Hee / Naasten in beeld
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Naasten Ontmoetingsdag 2018
  • Doelgroep: Mantelzorgers
  • Datum: 14 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!