Verstrekkers van het pgb moeten mensen met ingewikkelde vragen doorsturen naar Per Saldo

Onafhankelijke, maar ook gespecialiseerde cliëntondersteuning is hard nodig. Zeker ook waar het om ondersteuning bij het pgb gaat. Ieder(In), de Patiëntenfederatie en Per Saldo sturen de Tweede Kamer een aantal punten ter overweging bij dit onderwerp, met het verzoek deze mee te nemen in het schriftelijk overleg van 20 september 2018. Per Saldo vindt zichzelf de aangewezen partij om budgethouders bij te staan, ook als het gaat om wooninitiatieven.

Verstrekkers van het pgb moeten mensen met ingewikkelde vragen doorsturen naar Per Saldo, vinden wij. Zodat zij gericht geholpen kunnen worden. Naast de (potentiele) budgethouder kan ook de cliëntondersteuner zelf met meer complexe vragen bij Per Saldo terecht, plus degenen die bezig zijn met het opzetten of werken met een wooninitiatief door ouders en verwanten. Dit schrijft Per Saldo in een aanvullende schrijven op een gezamenlijk ondertekende brief. 

Denken vanuit wat mensen nodig hebben
De minister kondigt in zijn brief van 12 juli 2018 de inzet van extra middelen voor cliëntondersteuning aan. De gezamenlijke organisaties laten in hun brief weten dat zij hier op zich blij mee zijn, maar wel een aantal kanttekeningen willen maken (volledige brief op deze pagina te downloaden). Zo merken zij op dat de minister vooral denkt vanuit de verschillende wetten en onderwerpen, terwijl zij graag willen zien dat hij denkt vanuit wat mensen nodig hebben. ‘Onafhankelijke cliëntondersteuning kan alleen een succes worden als vanuit de behoefte en vraag van mensen wordt gedacht.’ Zij vragen daarom aandacht voor de positie van de ervaringsdeskundige in de beleidsontwikkeling en voor ondersteuning vanuit één loket voor hulp vanuit alle wetten/domeinen.

Aandacht voor ook complexe zaken
Ingewikkeld wordt het voor mensen die met verschillende stelsels te maken hebben: jeugd/wonen; jeugd/onderwijs; jeugd/Zvw, Zvw/Wmo, LVB/ggz etcetera. De gezamenlijke organisaties vinden het belangrijk dat passende, gespecialiseerd onafhankelijke cliëntondersteuning beschikbaar is voor mensen die met een pgb complexe zorg en ondersteuning willen organiseren en ondersteuning kunnen krijgen bij particuliere wooninitiatieven. Juist deze mensen lopen tegen problemen aan waar een onafhankelijke cliëntondersteuner kan helpen bij het in kaart brengen van de zorg- of ondersteuningsvraag en mogelijkheden.

Download brieven
Brief cliëntondersteuning gezamenlijke organisaties
Brief Per Saldo over extra middelen clientondersteuning



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Per Saldo
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gezamenlijke organisaties scherpen behoefte cliëntondersteuning aan
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers
  • Datum: 19 sep 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!