Het aantal jongvolwassen vrouwen (20-24 jaar) met een depressief gevoel was in 2021 hoger dan in de eerdere jaren

De maatregelen om de coronaverspreiding te remmen hebben grote invloed op het leven en de psychische gezondheid van jongeren. Begin 2021 liet het Nivel al zien dat vooral jongvolwassenen vaker naar de huisarts gingen voor depressieve gevoelens en angst tijdens lockdowns. Uit nieuw onderzoek van Nivel blijkt dat dat ook in de rest van 2021 zo was. Vooral jonge vrouwen kwamen vaker bij de huisarts voor depressieve gevoelens en angst.

In vergelijking met twee jaren voor de coronapandemie, zagen we een duidelijk verschil in de zorgvraag in de huisartsenpraktijk tijdens de pandemie. Wat opvalt zijn de veranderingen in de zorgvraag van 20-24-jarigen met klachten van depressie en angst:

Voor jonge vrouwen lag het aantal huisartscontacten voor depressieve gevoelens, angstklachten en angststoornissen in 2021 hoger dan voor de pandemie, voor 20-24 jarigen was de toename het duidelijkst.

Voor 15-19-jarige meiden was het aantal contacten vanwege depressieve gevoelens vooral in de eerste helft van 2021 hoger dan voor de pandemie.
Voor jonge mannen was er weinig verschil vergeleken met de jaren voor de pandemie. Alleen 20-24-jarige mannen hadden in de eerste helft van 2021 meer contacten voor depressieve klachten dan in de voorgaande jaren.

Tessa Jansen: Het is belangrijk dat huisartsen alert zijn en blijven op de mentale gezondheid. Zij kunnen hier actief naar vragen bij jongeren en jongvolwassenen. Hierbij willen wij huisartsen oproepen ook juist alert te zijn bij jongens en jonge mannen, die zich mogelijk minder snel tot de huisarts wenden bij psychische problemen. Tessa Jansen, PhD: onderzoeker Huisartsgeneeskundige zorg

Het aantal jongvolwassen vrouwen (20-24 jaar) met een depressief gevoel was in 2021 hoger dan in de eerdere jaren. Weergegeven zijn het aantal met deze klachten per 100.000 inwoners over een vierweeks voortschrijdend gemiddelde. Bekijk het gehele factsheet ‘In 2021 meer jongvolwassen vrouwen naar de huisarts met depressieve gevoelens en angst’ voor meer details.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Nivel
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.nivel.nl/nl/nieuws/2021-meer-jonge-vrouwen-naar-de-huisarts-met-depressieve-gevoelens-en-angst
Originele titel: In 2021 meer jonge vrouwen naar de huisarts met depressieve gevoelens en angst
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2022-03-11


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com