Het aantal jongvolwassen vrouwen (20-24 jaar) met een depressief gevoel was in 2021 hoger dan in de eerdere jaren

De maatregelen om de coronaverspreiding te remmen hebben grote invloed op het leven en de psychische gezondheid van jongeren. Begin 2021 liet het Nivel al zien dat vooral jongvolwassenen vaker naar de huisarts gingen voor depressieve gevoelens en angst tijdens lockdowns. Uit nieuw onderzoek van Nivel blijkt dat dat ook in de rest van 2021 zo was. Vooral jonge vrouwen kwamen vaker bij de huisarts voor depressieve gevoelens en angst.

In vergelijking met twee jaren voor de coronapandemie, zagen we een duidelijk verschil in de zorgvraag in de huisartsenpraktijk tijdens de pandemie. Wat opvalt zijn de veranderingen in de zorgvraag van 20-24-jarigen met klachten van depressie en angst:

Voor jonge vrouwen lag het aantal huisartscontacten voor depressieve gevoelens, angstklachten en angststoornissen in 2021 hoger dan voor de pandemie, voor 20-24 jarigen was de toename het duidelijkst.

Voor 15-19-jarige meiden was het aantal contacten vanwege depressieve gevoelens vooral in de eerste helft van 2021 hoger dan voor de pandemie.
Voor jonge mannen was er weinig verschil vergeleken met de jaren voor de pandemie. Alleen 20-24-jarige mannen hadden in de eerste helft van 2021 meer contacten voor depressieve klachten dan in de voorgaande jaren.

Tessa Jansen: Het is belangrijk dat huisartsen alert zijn en blijven op de mentale gezondheid. Zij kunnen hier actief naar vragen bij jongeren en jongvolwassenen. Hierbij willen wij huisartsen oproepen ook juist alert te zijn bij jongens en jonge mannen, die zich mogelijk minder snel tot de huisarts wenden bij psychische problemen. Tessa Jansen, PhD: onderzoeker Huisartsgeneeskundige zorg

Het aantal jongvolwassen vrouwen (20-24 jaar) met een depressief gevoel was in 2021 hoger dan in de eerdere jaren. Weergegeven zijn het aantal met deze klachten per 100.000 inwoners over een vierweeks voortschrijdend gemiddelde. Bekijk het gehele factsheet ‘In 2021 meer jongvolwassen vrouwen naar de huisarts met depressieve gevoelens en angst’ voor meer details.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: In 2021 meer jonge vrouwen naar de huisarts met depressieve gevoelens en angst
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 11 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!