Genderbevestigende hormoontherapie is de meest voorkomende medische interventie bij transgender personen

Genderbevestigende hormoontherapie vermindert depressieve en psychische klachten bij transgender personen, volgens een systematische review van onderzoek in dit veld. Deze studie, geleid door Amsterdam UMC en de Universiteit van Exeter, beoordeelde 46 relevante wetenschappelijke artikelen.

Het beoordeelde onderzoek omvatte een mix van studies op basis van interviews, klinische trials, en analyse van gegevens van mensen die hormoontherapie ondergingen. De deelnemers aan de onderzoeken kwamen uit verschillende leeftijdsgroepen, maar de beoordeling richtte zich enkel op genderbevestigende therapie via geslachtshormonen, niet op de mogelijke effecten van puberteitsremmers of andere interventies.

Psychologische effecten beter begrijpen
Genderbevestigende hormoontherapie is de meest voorkomende medische interventie bij transgender personen. Het verandert het lichaam zodat deze beter aansluit bij de genderidentiteit. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat transgender personen onevenredig veel worstelen met hun mentale gezondheid en hun sociale leven. Het is daarom belangrijk de psychologische effecten van hormonen beter te begrijpen, omdat deze mogelijk een effect hebben op verscheidene aspecten van psychosociaal functioneren, zoals welzijn, zelfbeheersing en vertrouwen. Resultaten van eerder onderzoek zijn echter vaak niet eenduidig en tot nu toe is er geen systematisch onderzoek naar deze effecten gedaan.

De studies die zijn meegenomen in dit onderzoek varieerden in omvang en kwaliteit en waren gericht op verschillende groepen met verschillen in sociale demografie. Dit nieuwe onderzoek keek naar deze belangrijkste gebieden die bepalen hoe mensen zich tot zichzelf en anderen verhouden. Het is aangetoond dat beter functioneren leidt tot gezondere ervaringen in relaties en sociaal isolement en eenzaamheid vermindert.

Gezondheidsgelijkheid
Dr. David Doyle, onderzoeker bij Amsterdam UMC: “Dit werk is van groot belang in het bereiken van gezondheidsgelijkheid voor transgender personen. Transgender personen hebben onevenredig vaak last van depressieve en angstklachten, evenals andere psychologische problemen. Zij ondergaan hormoontherapie om zich comfortabeler te voelen in hun lichaam en vaak ook in hun sociale leven.”

Doyle vervolgt: “Over het algemeen vonden we dat de kwaliteit van onderzoek op dit belangrijke gebied, hoewel steeds beter, nog relatief beperkt is. En dat studies grotendeels gericht waren op de medische effecten van hormonen, met weinig aandacht voor de psychosociale effecten die juist cruciaal zijn voor het gevoel van eigenwaarde en het onderhouden van relaties. De meest consistente bevinding is dat genderbevestigende hormoontherapie depressieve symptomen en psychische problemen bij transgender personen vermindert. We weten echter niet of dit wordt veroorzaakt door de biologische effecten van de hormonen of door andere gerelateerde factoren.”

Verder onderzoek cruciaal
“Hoewel het onderzoek ook verbeteringen in kwaliteit van leven en een positieve verandering in interpersoonlijk functioneren laat zien, waren deze bevindingen minder eenduidig. Daarom is verder onderzoek van hoge kwaliteit cruciaal. We zijn al begonnen met onderzoek om de biologische effecten van hormonen te scheiden van andere psychologische en sociaal-culturele mechanismen”, aldus Doyle.

Lees hier het artikel in Nature Human Behaviour

Bron: Amsterdam UMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Genderbevestigende hormoontherapie vermindert psychische klachten bij transgender personen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 25 mei 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!