Psychofarmaca zijn medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen en psychologische problemen

Bij het gebruik van psychofarmaca kunnen patiënten oogproblemen ervaren. Het is belangrijk deze bijwerkingen op tijd op te merken en te behandelen. Voor de meeste bijwerkingen wordt dan de kans op ernstige en onomkeerbare schade aan de ogen kleiner.

Psychofarmaca zijn medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen en psychologische problemen.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 1125 meldingen van oogbijwerkingen bij psychofarmaca. De meeste meldingen werden gedaan bij gebruik van de selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s), waarbij venlafaxine de meeste meldingen had. De meest gemelde bijwerking bij psychofarmaca is wazig zicht.

Bij benzodiazepinen, zoals oxazepam en temazepam, kwamen vooral problemen met het zicht en dubbelzien (diplopie) voor.

Bij amfetaminen waren de meeste meldingen van bijwerkingen aan de ogen gerelateerd aan het gebruik van dexamfetamine en methylfenidaat. Veelvoorkomende bijwerkingen hierbij waren troebel zicht, problemen met het zicht, verwijde pupillen en droge ogen. Ongeveer 36% van deze meldingen bij het gebruik van amfetaminen betrof patiënten jonger dan 18 jaar.

Het is belangrijk dat zowel patiënten als zorgverleners bij onverklaarbare en plotselinge problemen met het zicht denken aan mogelijke bijwerkingen van medicijnen.

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Oogproblemen bij psychofarmaca
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 11 jun 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!