Autisme wordt veel vaker gediagnosticeerd bij mannen dan bij vrouwen

Komt autisme vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en waarom? Een consortium onder leiding van dr. Aleksandra Badura van het Erasmus MC gaat onderzoek doen naar sekseverschillen bij autisme. Ze krijgen 5 miljoen euro subsidie uit de Nationale Wetenschapsagenda.

Autisme wordt veel vaker gediagnosticeerd bij mannen dan bij vrouwen. Is dit het resultaat van biologische verschillen of van op mannen gerichte wetenschap en gezondheidszorg met diagnostische ‘blinde vlekken’? Gebrek aan kennis over dit onderwerp belemmert de ontwikkeling van goede diagnostiek en daarmee toegang tot zorg voor alle mensen met autisme.

Met het consortium genaamd SCANNER wil Aleksandra Badura, universitair hoofddocent bij afdeling Neurowetenschappen, begrijpen hoe genetische, neurofysiologische en gedragsmatige sekseverschillen bijdragen aan kenmerken van autisme en de ernst ervan. Het doel is om de diagnostiek van autisme te verbeteren door nieuwe oplossingen te introduceren die bruikbaar zijn in eHealth en in de klinische zorg.

Misdiagnose bij vrouwen
Badura is verheugd over de toekenning van de subsidie: ‘Ik zie het als een erkenning van het publiek en de financieringsinstanties dat we het probleem van mis- en onderdiagnose bij vrouwen moeten aanpakken. Er is nog zoveel te leren over autisme.’

Nationale Wetenschapsagenda
Dit project krijgt financiering in de vierde ronde van het programma van de Nationale Wetenschapsagenda: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). In totaal is ruim 131 miljoen euro beschikbaar voor de consortia. Het Erasmus MC is leider van drie consortia: SCANNER naar seksverschillen bij autisme, HOLLAND HYBRID HEART naar een zacht robothart en ESCH-R naar verduurzaming.

Bron: Erasmus MC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 5 miljoen voor onderzoek naar sekseverschillen bij autisme
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 11 jul 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!