In Maastricht wordt het eerste HEADSPACE-centrum  een laagdrempelige voorziening voor jongeren met (psychische) klachten in Nederland geopend

Maastricht krijgt het eerste HEADSPACE-centrum van Nederland. Het centrum, dat de naam @Ease (spreek uit: at ease) meekrijgt, opent binnenkort zijn deuren in hartje stad.

@Ease wordt een laagdrempelige voorziening voor jongeren met (psychische) problemen. Ze kunnen er – zonder verwijzing van een arts – gewoon naar binnen lopen met hun klachten, problemen of dringende vragen. Dat kan gaan over omgaan met geld, relaties, seksualiteit, eenzaamheid, ruzies met de ouders, maar ook over psychische problemen die dieper zitten.

Het centrum is bedoeld voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar. De kinderen, adolescenten en jongvolwassenen vinden in het centrum - anoniem en zonder kosten - een luisterend oor bij vrijwilligers, doorgaans ervaringsdeskundigen en studenten psychologie. De vrijwilligers van @Ease gaan het gesprek aan met de jongeren. Ze worden getraind in het herkennen van signalen die wijzen op eventuele ernstige psychische problematiek. In het centrum is altijd één professional aanwezig, die acuut eerste vragen kan beantwoorden. Indien nodig zorgt @Ease voor een doorverwijzing naar een hulpverlener in de reguliere (geestelijke) gezondheidszorg.

Tussen wal en schip

Een van de doelstellingen van het concept HEADSPACE is om problemen sneller te herkennen en proberen op te lossen. Maar al te vaak vallen jongeren met psychische problemen tussen wal en schip, en krijgen ze niet - of te laat - de benodigde hulp. Want ook bij psychische problemen geldt: voorkomen is beter dan genezen. @Ease is een initiatief van prof. dr. Thérèse van Amelsvoort, hoogleraar transitiepsychiatrie aan het Maastricht UMC+ en van dr. Rianne Klaassen, projectleider van @Ease Nederland. Bedoeling is dat er behalve in Maastricht ook in Amsterdam een HEADSPACE-centrum wordt gestart. Het centrum in Maastricht wordt gedragen door diverse samenwerkingspartners, zoals Mondriaan, Virenze (instelling voor ambulante geestelijke gezondheidszorg), de Universiteit Maastricht en het Maastricht UMC+. Zij zetten arbeidsuren van professionals op diverse vakgebieden in om het project van de grond te krijgen. Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars heeft een startsubsidie verleend, en ook de gemeente Maastricht ondersteunt het initiatief.

Onderzoek

In Australië is veel ervaring opgedaan met HEADSPACE. De ongeveer honderd centra die er zijn, melden na ruim tien jaar goede resultaten. Het concept is inmiddels overgenomen in Denemarken, België, Israël en Ierland. Toch willen de initiatiefnemers wetenschappelijk onderzoeken of HEADSPACE ook in Nederland de gewenste resultaten oplevert. Daarbij willen de onderzoekers in ieder geval de volgende vragen kunnen beantwoorden: heeft de aanpak een gunstig effect op de problemen waarmee de jongeren kampen, waardoor zij beter gaan functioneren? Vallen er minder jongeren tussen wal en schip? En tot slot: zijn de jongeren tevreden met de hulp die ze bij @Ease krijgen? Sophie Leijdesdorff (vakgroep Psychiatrie en Neuropsychologie) hoopt te zijner tijd op dit onderzoek te promoveren. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Eerste Nederlandse HEADSPACE-centrum in Maastricht
  • Datum: 25 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!