Door hyacinten te verkopen, wil de organisatie zoveel mogelijk geld ophalen voor jongvolwassen 'in 'de bloei' van hun leven met kanker

Voor de vijfde keer op rij organiseert het Nationaal AYA (Adolescents & Young Adults) 'Jong & Kanker' Platform samen met de Nederlandse hyacintenkwekers op vrijdag 11 januari een HAYAcintenactie in achttien ziekenhuizen, waaronder ook in de Serrehal van het Maastricht UMC+ (vanaf 09.30 uur). Door hyacinten te verkopen, wil de organisatie zoveel mogelijk geld ophalen voor jongvolwassen 'in 'de bloei' van hun leven met kanker. Dat op de jongvolwassen leeftijd ook kanker voorkomt, is relatief onbekend. De actie heeft als doel om de zorg voor deze doelgroep te verbeteren.

HAYAcinten
In 2015 hebben de hyacintenkwekers en bloemenveiling Royal FloraHolland zich verbonden aan het Nationaal AYA 'Jong & Kanker' Platform. Hyacintenkwekers stellen ook in 2019 belangeloos ruim 5.000 bossen hyacinten ter beschikking voor de verkoop. Ook Royal FloraHolland, van der Slot transport, Broekhof, Twinpack (verpakkingen) en Holbox (promotie) supporten belangeloos dit initiatief. Vrijwilligers van Roche NL helpen samen met AYA's en zorgprofessionals bij de verkoop.

De dag begint op de bloemenveiling Royal FloraHolland in Rijnsburg met de verkoop van de eerste kar hyacinten. Daarna nemen achttien ziekenhuizen verbonden aan het Nationaal AYA ' Jong & Kanker' Platform het over en start 09.30 uur de verkoop op achttien locaties. Naast het Maastricht UMC+ zijn dat: Amsterdam UMC, Locatie AMC en VUmc; Antoni van Leeuwenhoek; Noordwest Ziekenhuisgroep locaties Alkmaar en Den Helder; LUMC ; ETZ locatie Elisabeth; UMCG; UMC Utrecht; Jeroen Bosch Ziekenhuis; Rijnstate; HMC Leidschendam; Deventer Ziekenhuis; Medisch Spectrum Twente; Isala Zwolle; Tergooi ziekenhuis en het Radboudumc.

Leeftijdsspecifieke zorg
Per jaar horen gemiddeld 2.700 jongvolwassenen (AYA's) in de leeftijd tussen de 18-35 jaar dat zij kanker hebben. AYA's hebben leeftijdsspecifieke behandeling en (na)zorg nodig die de medisch-technische zorg en behandeling laat samenvallen met psychosociale zorg vanaf de diagnose tot ver daarna. Het AYA 'Jong & Kanker' Platform is een netwerk van zorgprofessionals die samen met jongvolwassenen met kanker werken aan de allerbeste AYA zorg.

Sophia Sleeman (25 jaar, AYA ambassadeur): "Toen ik 18 was kreeg ik kanker en stond mijn wereld op zijn kop. Ik was op zoek naar een plek in het ziekenhuis waar ik terecht kon met vragen over seksualiteit, vruchtbaarheid, studie en relaties. Allemaal thema's waar je tegenaan kunt lopen als je jong bent en kanker krijgt. Daarom zet ik mij nu in voor het AYA-platform."