Omdat misofonie geen erkende psychische stoornis is en de behandeling niet bewezen effectief is, wordt het niet vergoed vanuit het basispakket

Iedereen ergert zich wel eens aan geluiden die andere mensen maken. De meeste mensen weten hier wel mee om te gaan. Het wordt anders als ergernissen en irritaties over onschuldige geluiden extreme woede, walging of haat opwekken. Dit wordt misofonie genoemd. Het is echter geen erkende psychische stoornis. Daarnaast is de behandeling niet bewezen effectief. De behandeling van misofonie wordt daarom niet vergoed uit het basispakket. Dit schrijft het Zorginstituut in het standpunt 'behandeling bij misofonie geen verzekerde zorg'.

Misofonie is geen officieel erkende psychische stoornis
Misofonie is een cluster van symptomen waarbij specifieke geluiden extreme gevoelens van woede, walging of haat bij de persoon opwekken. Meestal gaat het om onschuldige geluiden van anderen mensen, zoals smakken, neus ophalen of kraken met een zak chips. Het gaat veel verder dan ergernis of irritatie. Onderzoekers en behandelaars wereldwijd zijn het niet eens over de vraag of de aandoening als neurologisch of psychiatrisch geclassificeerd moet worden. Misofonie staat dan ook niet als specifieke stoornis beschreven in de internationale classificatie van psychische aandoeningen: de DSM-5. Er zijn weinig publicaties over deze aandoening. Het is niet aan het Zorginstituut de classificatie misofonie te erkennen of het pleidooi te ondersteunen om misofonie in de DSM-classificatie op te nemen.

Behandeling voor ernstige problematiek
Omdat misofonie geen erkende psychische stoornis is en de behandeling niet bewezen effectief is, wordt het niet vergoed vanuit het basispakket. Er is niettemin een groep cliënten die zodanig ernstige problematiek hebben, dat zij sociaal en maatschappelijk in de knel komen. Voor deze groep cliënten, die extreem veel last hebben, is hulp nodig. Dat kan onder bestaande DSM-classificaties en met behandelingen die bewezen effectief zijn. Het gaat hierbij om gedragsmatige interventies – een vorm van cognitieve gedragstherapie.

Publicaties
Standpunt behandeling bij misofonie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorginstituut
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Behandeling van misofonie niet in basispakket
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 15 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!