Instellingen in de jeugdhulp werken in het belang van kinderen die ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd

Ook de jeugdhulp is een vitale sector in de samenleving. Net als de politie, de brandweer, de gezondheidszorg en een hele reeks andere sectoren waar mensen werken die onmisbaar zijn. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vertrouwt op de professionele keuzes die mensen in de jeugdhulp maken als zij afwijken van de standaarden.

Instellingen in de jeugdhulp werken in het belang van kinderen die ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd. Zeker nu de scholen dicht zijn, kan de stress thuis toenemen. Met extra risico’s op kindermishandeling en huiselijk geweld, terwijl contactmomenten met vertrouwenspersonen en mogelijke signaleerders wegvallen (school, sportclub, etc). De jeugdgezondheidszorg en wijkteams proberen te voorkomen dat situaties zo uit de hand lopen dat optreden van Veilig Thuis of de jeugdbescherming nodig is.

Ook in deze noodsituatie, blijven wet- en regelgeving in beginsel van kracht, maar doen zich situaties voor waarbij zorgverleners daar van af moeten wijken. Dat kan, mits er een noodzaak is en er een professionele afweging wordt gemaakt die navolgbaar is en wordt vastgelegd. Op deze manier faciliteert de inspectie oplossingen die leiden tot optimale kwaliteit, veiligheid en continuïteit van zorg voor kwetsbare kinderen binnen deze lastige en beperkende situatie.

Tips voor kinderen, ouders en hulpverleners
Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) hebben tips verzameld voor kinderen en jongeren, voor ouders en voor professionals. De inspectie ondersteunt die van harte.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Coronavirus: toezicht bij de jeugdhulp
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 25 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!