De belasting voor de ouders is erg groot en de samenwerking in een groot netwerk van zorgverleners is lastig

Bij kinderen die specialistische verpleging en zorg nodig hebben, vormen ouders, thuiszorgmedewerkers, verpleegkundigen, kinderartsen en huisartsen samen hun netwerk. Zo is het mogelijk deze kinderen thuis te verzorgen en te laten opgroeien. Kinderen en hun naasten zijn hier blij mee. Maar tegelijk brengt de netwerkzorg voor deze kinderen ook kwetsbaarheden en risico’s met zich mee. De belasting voor de ouders is erg groot en de samenwerking in een groot netwerk van zorgverleners is lastig. Ook vullen kinderartsen hun rol als eindverantwoordelijke voor de zorg heel verschillend in. Dit staat in het rapport Specialistische verpleging en zorg thuis die de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)  uitbracht.

Korrie Louwes, hoofdinspecteur Maatschappelijke Zorg bij IGJ: “Er zijn naar schatting meer dan 3000 kinderen die deze intensieve zorg thuis ontvangen. Over het algemeen is de specialistische verpleging en zorg voor deze kinderen thuis, in de eigen omgeving goed mogelijk. De zorg- en hulpverleners zijn zeer betrokken. Zij doen er alles aan om het voor het kind en de ouders thuis goed te laten verlopen. Het is belangrijk om dat zo te houden. Tegelijk zien we dat de netwerkzorg rondom deze kwetsbare kinderen beter kan en moet. De inspectie vraagt daarom van de branche- en beroepsorganisaties om aan de slag te gaan met de verbeterpunten. Wij gaan over twee tot drie jaar een vervolg geven aan het toezicht op de specialistische verpleging en zorg thuis om te toetsen of de bevindingen en conclusies tot noodzakelijke verbeteringen hebben geleid.”

De inspectie ziet als belangrijkste verbeterpunten:
Achtervang voor ouders
Ouders spelen een belangrijke rol in de zorg thuis. Ze nemen vaak een groot deel van de zorg op zich, maar ook de regie en de coördinatie. Het is belangrijk om ouders daarin te ondersteunen met oplossingen op maat. Voldoende professionals en achtervang door professionals zijn daarbij belangrijk. Er moeten voldoende kinderverpleegkundigen zijn en er moet (respijt) zorg in de regio mogelijk zijn.
 
De medische lijn moet duidelijk belegd zijn
Er moet meer duidelijkheid komen over de manier waarop de (kinder)arts zijn/haar rol invult als eindverantwoordelijke. De huisarts is weinig in beeld. Om taken te verdelen tussen de kinderarts en de huisarts is afstemming nodig. Ook is er meer afstemming nodig tussen de kinderarts en de kinderverpleegkundige. Hoe geeft het zorgnetwerk invulling aan de gezamenlijke regie van ouders en de kinderarts?

Andere verbeterpunten:
Goede samenwerking tussen professionals is nodig voor eenheid in beleid: regelmatig overleg, afstemming en evaluatie zijn noodzakelijk. Dat geldt zowel binnen zorginstellingen als met de zorgverleners in het netwerk. Hiervoor moet tijd en ruimte zijn.
 
Indicatiestelling van de zorg: er zijn meer uitgewerkte richtlijnen voor verpleegkundigen nodig en meer duidelijkheid over de invulling van gebruikelijke zorg.  De zzp’ers die worden ingezet moeten voldoen aan wet- en regelgeving (bijvoorbeeld (gezamenlijke) dossiervoering).
 
Medicatieveiligheid: er moet een actueel medicatieoverzicht zijn als zorgverleners betrokken zijn bij de medicatietoediening.

Documenten
Specialistische verpleging en zorg voor kinderen thuis


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Specialistische verpleging en zorg thuis in de eigen omgeving is goed voor het kind maar kan nog beter worden georganiseerd
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 jun 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!