De onderzoekers pasten het hersenalgoritme toe op EEG’s van honderd kinderen met autisme

Artsen en onderzoekers van de Vrije Universiteit en Amsterdam UMC ontwikkelden een algoritme dat duidelijk maakt hoe mensen met autisme prikkels verwerken. Het algoritme werkt op basis van korte hersenfilmpjes (EEGs). Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in Scientific Reports.

De onderzoekers pasten  het hersenalgoritme toe op EEG’s van honderd kinderen met autisme en zagen dat niet alleen over- maar ook onderprikkeling autisme kan kenmerken. Psychiater en onderzoeker Hilgo Bruining licht toe: “Kinderen met autisme kunnen vastlopen doordat ze prikkels niet goed kunnen verwerken. Ze raken bijvoorbeeld in zichzelf gekeerd of worden snel boos. De aanname is dat dit komt door een verstoorde prikkelbalans, de verhouding tussen remmende en stimulerende hersenactiviteit. Tot nu toe gingen we er vanuit dat autisme alleen met overprikkeling te maken had. Dankzij dit hersenalgoritme weten we nu dat kinderen met autisme ook onderprikkeling kunnen hebben.” 

Met dit algoritme lukt het beter om het juiste medicijn bij het juiste kind te krijgen in plaats van de huidige trial-en-error toepassing van middelen. In Amsterdam UMC gebruiken artsen de methodiek al om bijvoorbeeld te voorkomen dat onderprikkelde kinderen ook nog eens dempende medicatie ontvangen.

Lees hier het artikel in Scientific Reports.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Kinderen met autisme kunnen ook te weinig prikkels binnenkrijgen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 15 juni 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!