Vooral in de leeftijd tussen de 20 en 30 jaar, en vaak mannen

Het aantal jongeren tot 30 jaar dat door zelfdoding om het leven is gekomen, lag het afgelopen jaar 15 procent hoger dan in voorgaande jaren. Vooral onder jongeren tussen de 20 en 30 jaar is het aantal suïcides toegenomen, blijkt uit cijfers van de Commissie Actuele Nederlandse Suïcide Registratie (CANS).

Het totale aantal zelfdodingen was de afgelopen jaren stabiel met ongeveer 1800 per jaar, zegt Renske Gilissen, hoofdonderzoeker bij 113 zelfmoordpreventie en voorzitter van CANS in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar onder jongeren is het vorig jaar toegenomen. In 2021 waren dat ruim 300 zelfmoorden, een toename van 15 procent. Vooral in de leeftijd tussen de 20 en 30 jaar, en vaak mannen."

In 2020 werd de CANS opgericht omdat er zorgen waren over een mogelijke toename in suïcides tijdens de coronacrisis. De commissie houdt sindsdien de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten. Het CBS doet dit ook, maar die cijfers laten langer op zich wachten, zegt Gilissen. "Wij wilden een actueler beeld."

Of de coronamaatregelen hebben bijgedragen aan de toename, kan Gilissen niet met zekerheid zeggen. "De precieze oorzaak weten we niet. We weten wel dat het zelden gaat om één oorzaak, maar dat het een opeenstapeling is van factoren. De maatregelen kunnen wel de druppel zijn geweest. In die leeftijdscategorie is een toekomstperspectief en de wereld ontdekken heel belangrijk. Dat zijn zaken die door de maatregelen in het geding komen."

Nog veel schaamte
Onlangs sprak en zong de Belgische zanger Stromae over zijn burn-out, depressie en zelfmoordgedachten. Volgens Gilissen kan het helpen als bekende mensen het onderwerp bespreken. "Het draagt bij aan het wegnemen van het taboe. Mensen durven er eerder over te praten of ernaar te vragen. Er is nog veel schaamte over dit onderwerp."

Praten is dan ook een belangrijke manier om het aantal zelfdodingen omlaag te brengen, zegt Gilissen. "Op elkaar letten, en vragen of iemand aan de dood denkt. Zeker in deze tijd is het belangrijk dat we naar elkaar omkijken."

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: NOS
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : NOS / Commissie Actuele Nederlandse Suïcide Registratie
Wat is de URL bij deze bron?: https://nos.nl/artikel/2413009-onderzoek-15-procent-meer-suicides-onder-jongvolwassenen-tot-30-jaar
Originele titel: Onderzoek: 15 procent meer suïcides onder jongvolwassenen tot 30 jaar
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-01-14

Relevante artikelen ...

Lockdowns slecht voor veel jongeren Ze zijn ze meer gestrest/gespannen en hebben ze meer depressieklachten, gevoelens van eenzaamheid en onzekerheid Lockdowns pakken voor veel jongeren ... Jeugdzorg Mon, 24 Jan 2022, 13:43:29
Behandeling jeugdtrauma’s in zicht Een depressie is tegenwoordig goed te behandelen Veel Nederlanders krijgen in de loop van hun leven een depressie. Bij een kwart van hen is een onver... Jeugdzorg Sun, 26 Jul 2020, 07:07:19
Vier op de tien jongeren met psychische klachten praten hier niet over 43 procent van de jonge mensen (16-34 jaar) die kampen met psychische klachten is hier niet open over Noodzaak blijft voor vierde editie #openup-week... Jeugdzorg Thu, 05 Mar 2020, 11:25:36
8 procent van de jongeren voelt zich psychisch niet gezond Van de psychisch ongezonde jongeren beoordeelt 65 procent de eigen gezondheid als minder goed In 2015/2017 was 8 procent van de 12- tot 25-jarigen ... Jeugdzorg Tue, 06 Nov 2018, 14:19:16

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com