43 procent van de jonge mensen (16-34 jaar) die kampen met psychische klachten is hier niet open over

Noodzaak blijft voor vierde editie #openup-week van MIND, Human en NPO 3FM

43 procent van de jonge mensen (16-34 jaar) die kampen met psychische klachten is hier niet open over. Het delen van hun problemen op social media lijkt voor deze groep jongeren helemaal een brug te ver: 87 procent wil of durft dit niet te doen. Ze vinden het te persoonlijk of zijn bang voor de reacties van anderen. Tegelijkertijd geven zeven op de tien (73 procent) aan zich wel aangemoedigd te voelen als andere mensen open zijn over hun psychische klachten. Dit blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met MIND, Human en NPO 3FM in het kader van hun #openup-week. De vierde editie van de #openup-week vindt plaats van 9 tot en met 15 maart 2020.

Tijdens de #openup-week delen de initiatiefnemers verhalen van onbekende en bekende Nederlanders met psychische problemen, om jongeren te stimuleren ook open te zijn over hun eigen psychische klachten. Openheid helpt om schaamte te doorbreken en om hulp te vragen. Hierdoor hopen de initiatiefnemers te voorkomen dat psychische klachten uitmonden in ernstige psychische problemen. Voor zes op de tien (58 procent) jonge mensen met psychische klachten voelt het als een taboe om over hun problemen te praten. Ze zijn bang dat mensen snel zullen oordelen en hen de stempel ‘aansteller’ zullen geven. Toch is het overgrote deel (94 procent) van alle deelnemers aan het onderzoek het erover eens dat jonge mensen open moeten kunnen zijn over hun psychische klachten. Deze cijfers uit het 3Vraagt-onderzoek illustreren de noodzaak van het blijven houden van de #openup-week, waarin de kennis over psychische problemen wordt vergroot en het praten erover gestimuleerd. Zoals een deelnemer aan het onderzoek verwoordt: "Als anderen open zijn, maakt dat de schaamte kleiner. Ik voel me minder alleen en meer gesterkt om ook open te zijn.”

Openhartige verhalen
Op de platformen van MIND, Human en 3FM worden, samen met 3voor12 (VPRO), FunX, NPO 3, Club Hub en BEAM (EO), verhalen van jongeren gedeeld die openhartig vertellen over hun eetstoornis, burn-out, depressie en/of andere psychische problemen. Zij vertellen ook wat hen geholpen heeft om beter om te gaan met deze problemen. Human maakte samen met 3voor12 drie openhartige video’s waarin muzikanten Jesse Nambiar, Stippenlift en Ginger een #openup doen over hun eigen ervaringen met psychische problemen. In een #openup-podcast van 3FM en Human staat het bespreekbaar maken van psychische problemen op de werkvloer centraal. Maandag 9 maart vertelt 3FM Talent S10 in Sanders Vriendenteam (6.00 - 10.00 uur op 3FM) over haar depressie en suïcidale gedachten. In de 3FM Special ‘Asking For A Friend’ (vrijdag 13 maart van 22:00 tot 00:00 uur op 3FM) vraagt DJ Joram Kaat (EO) zich af wat je moet doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving last heeft van psychische problemen. Hoe herken je de signalen en hoe ga je het gesprek aan met diegene?

Iedereen kan meedoen met #openup
Iedereen is welkom om mee te doen met de #openup-week. Dit kan door een ervaringsverhaal te delen via MIND Young: www.mindyoung.nl/openup en door de #openup-verhalen te delen via social media (met #openup erbij), maar ook door open te zijn over waar jongeren zelf mee zitten tegen iemand in hun omgeving. Ter ondersteuning zijn de promotiematerialen voor #openup te vinden in een toolkit.

Over het onderzoek 
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 19 tot en met 27 februari 2020, deden 2.100 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, op jongerenplatforms van NPO3 en op andere platforms van de Publieke Omroep, en via www.mindyoung.nl.   

Vanavond, donderdag 5 maart 2020 om 18:15 uur, presenteert EenVandaag de uitslagen van dit onderzoek.  

Op de sites en social media van MIND en NPO 3FM zijn verhalen en interviews te vinden in het kader van #openup:
www.mindyoung.nl en www.3fm.nl/openup  
Social media MIND: www.facebook.com/wijzijnmind, www.instagram.com/wijzijnmind, www.twitter.com/wijzijnmind   
Social media NPO 3FM: www.facebook.com/radio3fm, www.instagram.com/npo3fm, www.twitter.com/3fm  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Mind
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vier op de tien jongeren met psychische klachten praten hier niet over
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 05 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!